Hond vaccineren: hoe vaak en welke enting?

Honden intenting

Voor iedere hondeneigenaar is het belangrijk om te zorgen dat de hond de juiste vaccinaties heeft. Vaak is er echter veel onduidelijkheid over vaccineren, waardoor wij regelmatig de volgende vragen krijgen:

  • Wat is vaccineren en waarom doen we dit?
  • Moet ik mijn hond altijd vaccineren?
  • Hoe vaak moet ik mijn hond laten inenten?
  • Welke vaccinaties zijn er allemaal?

Om meer duidelijkheid te scheppen, bespreken we al deze vragen in dit artikel. Daarnaast geven we nog meer belangrijke informatie welke nodig is om te weten. Heb je vragen over vaccineren, dan kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen met je dierenarts, welke je er meer over kan vertellen.

 

Wat is vaccineren?

Als honden gevaccineerd of geënt moeten worden, krijgen ze een prik met dode of onschadelijke ziektekiemen in het lichaam gespoten. Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem een afweer gaat maken tegen deze ziektekiemen, zonder dat deze de hond op dat moment ziek maken. Zodra de hond in aanraking komt met een ziekte waarvoor deze is ingeënt, vallen de (door de vaccinatie) aangemaakte antistoffen de ziekte aan. Helaas is er niet voor elke ziekte een vaccinatie.

 

Waarom is het belangrijk om een hond te vaccineren?

Waarom het zo belangrijk is om honden te vaccineren, is omdat een honden met een enting meer overlevingskans hebben tegen bepaalde besmettelijke ziektes. Het immuunsysteem wordt sterker en kan daardoor tegen de ziekteverwekker aan de slag om deze uit het lichaam te krijgen. Door het vaccinatiebeleid in Nederland zijn er veel ziekte die niet of zelden meer voorkomen in Nederland.

Voorbeelden hiervan zijn Parvo en Rabiës(hondsdolheid). Wel is het daarom belangrijk om de hond te blijven vaccineren, zeker wanneer je  naar het buitenland gaat. Rabiës komt daar namelijk nog wel voor. Meer informatie hierover lees je op de website van het licg en op de website van het Medisch Centrum Voor Dieren.
Labrador vaccinatie

Standaard vaccinaties

Je hond kan gevaccineerd worden tegen verschillende ziektes. Sommige inentingen worden elke keer herhaald en andere entingen worden gegeven als u op vakantie gaat naar het buitenland, uw hond mee neemt naar een hondenshow of uw hond te logeren brengt in een pension of andere plekken waar veel honden bij elkaar komen.

1. Parvo

Parvo wordt ook wel het CP-virus genoemd, het canine parvovirus en is bijna identiek met het kattenziekte virus. Parvo is een besmettelijk ziekte dat wordt verspreid voor ontlasting en braaksel. Dit virus is erg resistent en moeilijk te behandelen. Elke hond is er vatbaar voor maar meestal wordt Parvo het meest gezien bij pups onder de 1 jaar.

 

2. Ziekte van Weil

Ziekte van Weil ook wel leptospirose genoemd, het is een overdraagbaar besmettelijke bacterie voor zowel hond als mens. Daarom is ziekte van Weil een zoönose. Honden kunnen deze ziekte krijgen door andere dieren bijvoorbeeld door wilde ratten, paarden, runderen en varkens. De honden kunnen de ziekte krijgen door het eten van dode dieren, wonden, urine van dieren die geïnfecteerd zijn met deze bacterie en door stilstaand water.

3. Hondenziekte

De ziekte van carré of zoals wij het kennen de honden ziekte in een besmettelijk virus die ontstekingen kan veroorzaken in bepaalde delen van het lichaam bijvoorbeeld de darmen, maag, de luchtwegen, neus en longen. Dit is wat het meeste voorkomt wat minder voorkomt is ontsteking in de ogen of hersenen. De honden kunnen dit krijgen door in contact te komen met urine, ontlasting en door met andere honden in contact te komen die het virus hebben. Als de honden dan niezen of hoesten kan de andere hond besmet raken.

 

4. Besmettelijke leverziekte: (HCC) Hepatitis Contagiosa Canis

De besmettelijke leverziekte wordt ook wel Hepatitis genoemd, het is een ontsteking aan de lever. Het is een besmettelijk virus dat verwant is aan de hondenziekte, elke hond is hier gevoelig voor maar voornamelijk jonge honden onder de 1 jaar zijn hier erg gevoelig voor. Honden kunnen het krijgen door in aanraking te komen met geïnfecteerde urine, ontlasting en speeksel.

 

Buitenland vaccinaties

Wanneer je met de hond naar het buitenland gaat, ben je verplicht om onderstaande vaccinatie(s) te halen.

Rabiës

Rabiës ook wel bekend als hondsdolheid komt er zelden voor in Nederland, daarom is de kans ook klein dat besmetting plaats vindt in Nederland. In het buitenland is het een ander verhaal, daar komt rabiës namelijk meer voor. Rabiës is een overdraagbaar besmettelijk virus(zoönose), mensen kunnen dit dus ook krijgen.

Daarom worden honden geënt voor rabiës als ze naar het buitenland gaan of van het buitenland naar Nederland komen. Als de hond niet of niet op tijd gevaccineerd is kan hij het land niet in of uit. Dit geldt ook voor katten en fretten. Hondsdolheid komt alleen nog voor in Nederland bij vleermuizen, kijk daarom uit dat uw hond of u geen vleermuizen aanraakt. Dat betekent niet dat iedere vleermuis besmet of drager is van het hondsdolheidvirus. Honden kunnen rabiës dus oplopen door een geïnfecteerd dier, doorbijten, likken en krabben

 

Meldplicht hondsdolheid

Als een dier van hondsdolheid wordt verdacht is er een aangifteplicht. Het dier wordt dan aangegeven bij de NVWA.

 

Enting voor plekken waar veel honden bij elkaar komen

Onder deze plekken vallen o.a. pensions, shows, uitlaatservices en hondentrainingsscholen.
Vaccinatie kennelhoest hond

Kennelhoest: besmettelijke hondenhoest

Deze enting wordt vaak gegeven aan honden die naar een pension gaan of mee doen aan een honden show. Het is een besmettelijke aandoening aan de luchtwegen. Je kan het dus vergelijken met een zware verkoudheid voor honden. Kennelhoest is een verzamelnaam en is dus bekent in meerdere varianten Parainfluenza-virus en door een bacterie, het zogeheten Bordetella Bronchisepta.

De honden zijn vaak snotterig en hoesten veel en hebben ontstoken ogen maar bij sommige honden blijft het alleen bij hoesten. Door het overmatig hoesten kan het dier gaan kokhalzen en uiteindelijk overgeven. Bij iedere hond zijn de symptomen anders. Kennelhoest wordt dus overgedragen door de lucht en direct contact met andere honden die besmet zijn door kennelhoest voornamelijk contact met de snotneus.

 

Wanneer moet ik mijn puppy of hond vaccineren?

Een puppy wordt vanaf kleins af aan al beschermd tegen de ziektes als de moeder al goed is ingeënt. De pup krijgt al afweerstoffen via moedermelk binnen, daarom is het belangrijk dat de pup de 1e moedermelk goed drinkt en daarna goed blijft drinken. De melk is dan ook erg belangrijk voor een pup om een goed immuunsysteem op te bouwen.

Dit is vooral de eerste weken, dit heet maternale-immuniteit. Bij een bepaalt aantal weken verdwijnt deze moeder-weerstand en op dat moment zijn de pups erg gevoelig voor infecties. Pups moeten bij 6, 9 en 12 weken gevaccineerd worden daarbij is het ook belangrijk dat ze ontwormd worden.

 

Inentingsschema voor puppy:

6 weken:

  • Hondenziekten
  • Parvo

9 weken:

  • Parvo
  • Ziekte van weil

12 weken:

  • Honden ziekten
  • Ziekten van weil
  • Parvo
  • HCC

Jaar later:

  • Hondenziekten
  • Ziekten van weil
  • Parvo
  • HCC

Inentingsschema voor honden:

Jaarlijks:

  • Ziekte van weil

3-jaarlijkse enting:

  • Parvo
  • HCC
  • Hondenziekten

 

Wat zijn de kosten van een vaccinatie?

De kosten voor het vaccineren van een hond verschillen per dierenarts, type vaccinatie en formaat van de hond. Veel dierenartsen hebben tegenwoordig prijzenlijsten op de website staan met de kosten voor het vaccineren van de hond, zodat je deze makkelijk kunt vergelijken.

 

Eerst ontwormen en dan vaccineren maar waarom?

Het is niet alleen belangrijk dat je goed in de gaten houdt wanneer de hond gevaccineerd wordt, maar dat deze ook optijd ontwormd wordt. Voor ontwormen is het slim de hond twee weken voor het vaccineren te ontwormen.

Het is namelijk gebleken dat wormen een bepaalde remmende werking hebben op het immuunsysteem waardoor als u er na zou ontwormen een mindere werking zou hebben van het vaccin. Door eerst te ontwormen en dan te vaccineren neemt het lichaam de vaccinatie goed op.

 

Titerbepaling

Steeds meer dierenartsen gebruiken tegenwoordig een titerbepaling om vast te stellen hoeveel antistoffen een hond tegen een bepaalde ziekte heeft. Zo kan het dus zijn dat een hond nog helemaal geen nieuwe vaccinatie nodig heeft, omdat het lichaam nog voldoende antistoffen heeft. Hoe een titerbepaling in zijn werkt gaat, en wat de voordelen zijn, lees je in ons artikel: titerbepaling.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 24 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

  1. Schandalig om honden voor kennelhoest te vaccineren. Honden ziek maken voor de pharmaffia!!!

    Gewoon schep honing preventief en voor snelle genezing van ern “hondenverkoudheid”.

    En ontwormen kan alleen as er eerst wormen zijn.

    En dan vragen mensen zich nog af hoe het ksn dat honden steeds vaker kanker krijgen.

    1. Beste Le chien, ik doe momenteel de opleiding tot paraveterinair op het MBO Aeres in Barneveld. Er zitten natuurlijk voordelen en nadelen aan het vaccineren van uw huisdier, daarom kunt u ook altijd een titerbepaling aanvragen. Het is wel aan te raden om te luisteren naar de preventieve zorg van de dierenarts, maar het is uiteindelijk uw eigen keuze. Iedereen wil natuurlijk het beste voor zijn/ haar huisdier, zowel u als eigenaar als de dierenarts!

      Als de vaccinaties niet veilig blijken te zijn of de bijwerkingen te groot zijn mogen deze niet gegeven worden. Daarbij kijkt de dierenarts met u mee welke vaccinaties eventueel van toepassing zijn en hoe gevoelig uw huisdier is voor vaccinaties.
      bepaalde vaccinaties zijn alleen van toepassing als uw hond naar de kennel gaat of als u op vakantie gaat naar het buitenland.

      1. Beste student,

        Ook jij, net als de meeste Nederlanders de afgelopen jaren, mist volledig de plank. De vraag is niet of en hoeveel schade acceptabel is. De vraag is welke schade de vaxxes toebrengen en in hoeverre deze nodig zijn. Mijn niet gevaxxte rottweiler is nu 2,5. Nooit ziek geweest, een perfecte cyclus voor een teefje,kerngezond en treft dagelijks minimaal 20 honden. Het is logisch dat je uitdraagt wat je wordt geleerd…maar je telt de corruptie in deze wereld niet mee. Er zouden bv studies moeten zijn die worden gedaan met niet gevaxxte honden en dan vergelijken. Helaas wordt dit niet gedaan…omdat de uitslag zou zorgen voor een mega omzetverlies voor de prikindustrie.

        Jong en onbevangen is lief maar its time to wake up now and do your own research

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *