Hoe leer je een hond om een frisbee te vangen?

hond vangt een frisbee

Het vangen van een frisbee is een vaardigheid die je een hond kan aanleren. Het vergt wat tijd en training, maar het is zeker de moeite waard. Het is een leuke activiteit die je samen met je hond kunt doen. Sommige honden hebben het snel onder de knie, terwijl een andere hond er wat meer tijd voor nodig heeft om het aan te leren. Uiteindelijk kan elke hond die in een gezonde conditie is het leren. Ben je benieuwd waarom je deze vaardigheid zou aanleren en hoe je dit het beste kan aanpakken. Lees dan dit artikel.

 

Waarom zou je een hond dit aanleren?

Het vangen van een frisbee is een vaardigheid die je moet aanleren aan een hond. Een hond heeft dit namelijk niet van nature onder de knie. Het heeft voordelen om een hond dit aan te leren, het is goed voor:

  • De gezondheid van een hond;
  • Het bouwen van een betere band met zijn baasje;
  • Het samenspel met zijn baasje;
  • Het leren opvolgen van commando’s.

 

Vanaf wanneer kan je dit aanleren?

Het is belangrijk dat je weet vanaf wanneer je dit kunt aanleren aan een hond. Een hond moet namelijk kunnen springen en hier oud genoeg voor zijn. Over het algemeen kunnen honden vanaf veertien maanden springen en zijn ze klaar om te leren een frisbee te vangen. Als je niet wacht totdat een hond kan springen dan kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid en de ontwikkeling van een hond. De groeischijven kunnen worden aangetast en dit kan leiden tot levenslange problemen. Het is dus belangrijk om alert hierop te zijn en te wachten tot de hond oud genoeg is.

 

Kan je dit aan elke hond aanleren?

Niet iedere hond is hier geschikt voor. Een hond die artrose of last van de heupen heeft, is niet geschikt, omdat dit schadelijk is voor de gezondheid. Het ras en de lichaamsbouw van een hond heeft er ook mee te maken. Grote honden zoals een Bernard zijn niet geschikt voor frisbee vanwege hun lichaamsbouw. Ook kleine honden zoals Pugs zijn niet geschikt vanwege hun korte snuit. Hierdoor kunnen ze last hebben van ademhalingsproblemen en zullen ze er weinig plezier uit halen. Over het algemeen kun je het verder bij iedere gezonde hond aanleren.

iemand houdt een frisbee vast voor een hond

Zo leer je de hond een frisbee te vangen

Om te beginnen kun je een tennisbal gebruiken. Je kunt de tennisbal enkele meters gooien. Het is handig om dit in huis te doen en nog niet buiten. Als een hond naar de tennisbal rent en zich omdraait, moet je de hond aanmoedigen en zorgen dat hij de tennisbal naar je terug komt brengen. Een hond gaat dit zien als een spel en als je hem blijft belonen, zal hij de tennisbal enkele keer naar je terugbrengen. Als een hond een tennisbal vangen en terugbrengen beheerst dan kan je overstappen op een frisbee.

Bij het uitzoeken van een frisbee moet je opletten dat de frisbee zacht genoeg is. Een harde frisbee kan namelijk pijn doen. Het kan handig zijn om een felle kleur te kiezen. Deze zal beter zichtbaar zijn voor een hond. Laat vervolgens de hond wennen door hem eraan te laten snuffelen. Ook kun je de frisbee als een bordje of schoteltje te gebruiken door er wat brokken op te leggen. Na een paar keer van de frisbee te hebben gegeten, zal hij een vertrouwd gevoel krijgen.

Je kunt met de frisbee hetzelfde doen als de tennisbal. Hierbij is het wel belangrijk om dit buiten te doen en niet meer binnen. Je gooit de frisbee eerst een paar meter ver en zorgt dat de hond hem komt terugbrengen. Dit spelletje zal de hond herkennen en hierdoor weet hij wat er van hem verwacht wordt. Hierna is het een kwestie van de oefening langzaam opbouwen.

Als je klaar bent met spelen is het belangrijk om de frisbee op te ruimen. Als een hond altijd bij de frisbee kan dan kan het voorkomen dat het plezier er af gaat. Voor een hond is het namelijk veel leuker als je de frisbee er bij pakt zodat hij weet dat jullie samen iets leuks gaan doen.

 

Conclusie

Het vangen van een frisbee is een vaardigheid die je aan bijna elke hond kan leren. Het is belangrijk dat je wacht tot dat een hond kan springen en nagaat of de hond geschikt is om het aan te leren. Als een hond geschikt is en kan springen dan kun je het gaan aanleren door te gaan trainen. Bij de training bouw je het stapsgewijs op en uiteindelijk zal de hond het onder de knie hebben. Heb jij ervaring met het aanleren en heb je nog andere tips of wil je vertellen hoe het is gegaan? Laat het dan weten in de reacties.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *