4 manieren om je hond mee te nemen op de fiets

Hond naast de fiets

Een activiteit uitoefenen met je favoriete huisdier(en) is natuurlijk altijd een goed idee. Er zitten een hoop verschillende voordelen aan voor zowel jou, de hond en de band die jullie met elkaar hebben. Er zijn verschillende sportieve activiteiten die je met de hond kan uitoefenen. Je kan natuurlijk lekker met hem gaan wandelen, zelfs gaan hardlopen of samen met de hond fietsen. In deze tekst gaan we ons vooral focussen op dat laatste.

We gaan kijken naar de voordelen die er zijn aan fietsen met de hond, tips en tricks bekijken om het zo leuk en veilig mogelijk voor jullie beiden te maken en we kijken naar een aantal producten die het makkelijk maken om met de hond te fietsen.

 

Een leuke bezigheid voor de hond

Fietsen met de hond is een leuke bezigheid voor zowel jou als de hond. Voor een hond is het belangrijk dat hij een beetje conditie heeft. Ook bouwt de hond spieren op door het lopen naast de fiets. Dat komt omdat je een vrij neutraal tempo aanhoudt. De spieren van de hond krijgen hierdoor genoeg beweging om sterker te kunnen worden zonder dat ze uitgeput raken. Het is belangrijk dat je wel de juiste hond hebt voor het fietsen.

Kleinere honden met kortere poten kunnen natuurlijk niet zo hard meelopen als grotere honden met langere poten. Ook zijn er rassen die minder makkelijk adem kunnen halen. Bijvoorbeeld de Franse Bulldog. Voor deze dieren is het niet aan te raden om naast de fiets te lopen. Mocht je nou twijfelen of jouw hond geschikt is om naast de fiets te lopen dan kun je het beste even contact opnemen met de dierenarts.

 

De voordelen van fietsen met je hond

Naast de opbouw van conditie en spieren van de hond en natuurlijk ook voor jou zelf, zitten er nog meer voordelen aan het fietsen met de hond. Het bouwt namelijk ook een mooie band op tussen jou en de hond. Honden zijn gezelschapsdieren en vinden het leuk om iets met iemand te doen. Natuurlijk helemaal wanneer zij ook nog eens naar buiten mogen.

Samen met de baas fietsen is dan ook een echte activiteit waarbij de hond zijn band laat opbouwen met zijn baasje. Andersom geldt dit natuurlijk hetzelfde voor de band naar de hond. Ook leert de hond jou hierdoor beter te vertrouwen en leer je hem hierdoor beter te luisteren. De hond moet afgaan op jouw instructies en leert hierdoor makkelijker om deze ook aan te nemen.

 

Een fietsbeugel om de hond naast de fiets te laten lopen

Er zijn een hoop verschillende attributen die je kan gebruiken bij het fietsen met de hond. Bijvoorbeeld een fietsbeugel. Dit is een beugel die je aan de fiets maakt. Hier kun je vervolgens de riem van de hond weer aan vast maken. Op die manier heb je beide handen vrij en kun je dus beide handen aan het stuur van de fiets houden. Ook zorgt de beugel ervoor dat er voldoende afstand zit tussen jou en de hond. Het is gevaarlijk voor een hond om te dicht bij de fiets te lopen omdat hij maar zo zijn pootje tussen de spaken kan krijgen. Met een fietsbeugel hou je dit tegen.

 

Een andere optie: de hondenfietsmand

Mocht je nou een ras hebben wat niet geschikt is om met de fiets mee te rennen dan zijn er altijd nog alternatieven. Bijvoorbeeld een fietsmandje. Een fietsmand is vooral geschikt voor de kleinere hondjes. Je kan de fietsmand op de voor- of achterkant van de fiets bevestigen. De hond kan in het mandje en op deze manier alsnog mee op de fiets.

Bij een fietsmand is het belangrijk dat de hond goed gewend is. Oefen hier thuis mee voor je de hond in de fietsmand op de fiets doet. Zorg ervoor dat de fietsmand veilig bevestigd is zodat deze er niet af kan vallen. De hond moet aan het mandje vastzitten door middel van een riem zodat hij er niet uit kan vallen of springen. Denk er ook aan dat dit een tuigje moet zijn die om de borst zit. De hond kan zichzelf anders laten stikken wanneer hij uit het mandje springt met een riem die om zijn nek is bevestigd.

Fietsmand hond

Hondenfietskarren

Fietskarretjes zijn ook altijd nog een oplossing. Een fietskarretje is een kleine kar die je achter de fiets kan bevestigen. Vaak zijn deze er in verschillende maten te krijgen en daardoor dus ook geschikt voor verschillende hondenrassen. Ook bij het karretje is het belangrijk dat de hond aan een riem zit die bevestigd is aan het karretje. Hiermee voorkom je ongelukken wanneer de hond uit het karretje springt of valt. Daarnaast moet de hond ook aan het karretje wennen en moet je dit thuis dus met hem oefenen.

Hondenkar achter fiets

Draagtassen

Tot slot zijn er ook nog draagtassen voor honden, waarin je deze gemakkelijk mee kunt nemen. Er zijn handtassen waar je de hond in kunt meenemen, maar ook rugzakken of zakken welke je voor je draagt.

Hondentas op fiets

Overige tips en tricks

Als laatst gaan we kijken naar nog wat algemene tips en tricks voor het fietsen met de hond.

 

Conditie opbouwen

Net als wij mensen, moeten honden hun conditie opbouwen. Verwacht dus niet dat de hond direct op een snel tempo een grote afstand kan mee rennen. Om te beginnen moet je de hond trainen om netjes naast de fiets te lopen. Een hond kan aan de riem trekken of schuin gaan lopen. Door te oefenen met de hond leer je hem hoe hij het wel moet doen.

Wanneer de hond het lopen naast de fiets onder de knie heeft, kun je beginnen met een kort stukje. Vergis je niet in de conditie van de hond want doordat de hond kortere poten heeft dan wij als mens, kan een klein stukje voor ons een vrij groot stuk voor hen zijn. Bouw het dus heel geleidelijk op zodat je steeds een klein stukje verder gaat.

 

Kijk naar de hond

Het is ontzettend belangrijk dat je let op signalen bij de hond. Honden staan erom bekend dat ze niet snel opgeven en dat ze zich groter houden wanneer ze ergens last van krijgen. Het is niet de bedoeling dat de hond naast de fiets moet sprinten of de fiets voort moet trekken. Dat laatste is namelijk zelfs verboden.

De hond moet rustig naast de fiets kunnen joggen. De hond kan verschillende signalen afgeven wanneer hij het tempo niet kan bijhouden. Hij kan bijvoorbeeld met een poot gaan hinkelen omdat hij zijn poten overbelast, ook kan hij gaan sloffen of struikelen. Dat houdt in dat de tocht echt te ver voor hem is en je de volgende keer dus een veel korter stuk moet nemen.

De hond kan ook zwaarder gaan hijgen. Ook bij echt zwaar hijgen is de afstand of het tempo te zwaar voor de hond en moet er meer geoefend worden. Jij kent de hond als zijn baasje het beste en daarom is het belangrijk dat je de hond goed in de gaten houdt en let op eventuele signalen.
Hond in rugzak

Spullen in je tas

Er zijn een aantal spullen die erg belangrijk zijn om mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende water. Vooral in de warmere maanden kan een hond uitdrogingsverschijnselen krijgen. Het is belangrijk dat de hond voldoende water binnenkrijgt en bij een sportieve activiteit dus ook zijn vochtbalans in peil houdt. Wil jij weten hoe je oververmoeidheid kan herkennen bij jou hond kijk dan bij ons artikel over: Oververmoeidheid bij honden en puppy’s en de symptomen.

Neem een EHBO-kit mee. Een ongelukje is al gauw gebeurd en op die manier kun je kleine wondjes direct verzorgen. Ook een mobiele telefoon is belangrijk om mee te nemen. Wanneer er iets gebeurt, kun je daarmee direct een dierenambulance bellen zodat de hond de nodige verzorging krijgt. Als laatste is het belangrijk dat de hond goed verlicht is in het donker. Een reflecterend hesje of een lampje kan hiervoor voldoende zijn.

 

Tot slot

Fietsen met de hond is een leuke, sportieve activiteit voor jullie allebei. Denk eraan dat je de hond voldoende tijd geeft om te wennen zodat de kans op een ongeluk minimaal is. Mocht je twijfelen aan de gezondheid van de hond na een activiteit, schroom dan nooit om de dierenarts te bellen. Die kan de hond direct de nodige verzorging geven.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 23 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

  1. Een interessante site. Je haalt hier veel kennis uit. Ik mis de vizsla korthaar. Een snel lerende jachthond die graag werkt voor zijn baas.

  2. Prima artikel, maar op de bovenste foto loopt de hond wel heel gevaarlijk aan de linkerkant, midden op de weg. Afgezien van het gevaar dat een automobilist jou wel ziet maar de hond over het hoofd ziet is het ook nog eens heel stressvol voor de hond als er auto’s vlak langs rijden terwijl hij vast zit aan de stang. Even spiegelen dus die foto en in de tekst de tip geven om de hond rechts te laten lopen… zoals ik op meerdere andere sites gelukkig wel zag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *