Hondenfluitje: zo train je op de juiste manier

Hondenfluitje training

Als je op zoek gaat naar het juiste hondenfluitje, dien je eerst na te gaan of je voor de stille versie of de andere versie gaat. Iedere hond heeft een ander karakter en soms is wat onderzoek nodig om na te gaan naar welk fluitje de hond zal luisteren. Er zijn twee versies van het hondenfluitje.

Het stille hondenfluitje:

Dit fluitje heeft zo een toonhoogte dat een mens dit niet kan horen. De toonhoogte van dit fluitje ligt ronde de 35.000 hertz. Het is een fluitsignaal dat niet kan worden opgepikt door mensen enkel door honden.

Voordelen:

  • Door een stil fluitje te gebruiken, stoor je geen andere mensen.
  • Je kan gemakkelijk met je hond communiceren op lange afstanden.
  • De fluittoon klinkt steeds hetzelfde en werkt effectiever dan de menselijke stem.
  • Honden reageren instinctief op hogere frequentietonen. Veel beter dan op de menselijke stem.

Nadelen:

  • Als baasje hoor je het fluitje niet, dus je kan eigenlijk niet goed inschatten of de hond wel effectief naar het fluitje luistert of niet.
  • Alle andere honden in de buurt kunnen dit fluitje ook horen.

Het hondenfluitje met geluid hoorbaar voor mensen: Dit fluitje is ook hoorbaar voor mensen. De toonhoogte van dit fluitje kan variëren tussen de 4.000 tot 18.000 hertz.

Voordelen:

  • Je hoort het gefluit en je ziet wanneer je hond erop reageert.
  • Je kan het fluiten aanpassen aan verschillende commando’s.
  • Het maakt de training gemakkelijker voor zowel het baasje als de hond.

Nadelen:

  • Het is hoorbaar voor mens en dier.

Bij aankoop van een fluitje kijk je best wat voor jou persoonlijk het gemakkelijkste is. Een fluitje uit één stuk dat je met een koordje rond je hals kan hangen, is een van de betere keuzes.
Hond kunstjes leren fluit

Het eerste hondenfluitje

Francis Galton (1822-1911) , psycholoog en antropoloog is de uitvinder van het hondenfluitje. De uitvinding kwam tot stand na een aantal tests die Galton wenste te ontwerpen over de verschillende frequenties van geluid te ontdekken. Hij zocht nog apparatuur die hij kon gebruiken om de verschillende geluidsfrequenties te produceren zodat hij deze kon onderzoeken.

Na een aantal jaar ontwierp hij zelf een soort van fluitje door middel van een koperen buis met inkeping waardoor men door erop te blazen een bepaalde piep kon produceren in een bepaalde frequentie. Door gebruik van deze instrumenten kon Galton ontdekken dat het menselijke gehoor niet meer dat 18 kHz kon horen maar dieren zoals honden en katten wel. In zijn onderzoek toonde hij ook aan dat het gehoor van de mens afneemt met ouder te worden.
Border collie schapen fluit

Welke rassen het meest geschikt zijn om met een hondenfluitje te trainen?

De meeste rassen zijn geschikt om te trainen met een hondenfluitje. Hierbij wel even opletten dat kleinere rassen veel beter horen dan grotere rassen. Je kan eigenlijk elke hond trainen met een hondenfluitje. Afhankelijk voor wat je hond dient te worden ingezet. Vaak zie je dat honden die goed presteren in de training met hondenfluitjes, ook de rassen zijn welke bij andere trainingen goede gehoorzaamheid tonen.

Denk hierbij aan een Border-collie of een Australian Shepherd. Uiteindelijk kun je ieder ras wel trainen met een hondenfluit, en hangt het ook van de hond af hoe snel deze nieuwe commando’s oppakt. Jachthonden zijn ook perfect te trainen met een hondenfluitje. Maar ook gezelschapshonden kunnen gehoorzamen via het gebruik van een fluitje.

Belangrijk is om steeds hetzelfde commando bij een bijhorende toon te gebruiken zodat de hond niet verward geraakt. Ook belonen is belangrijk. Het trainen met een hondenfluitje is zoals de conditionering die we kennen via de hond van Pavlov. Honden kan je gedrag aanleren is de belangrijkste boodschap achter dit gegeven. Dus belonen bij goed gedrag is het belangrijkste gegeven om je hond dingen aan te leren. Dit zijn ook de dingen die hij blijft onthouden.
Hondentraining fluit

Waarom trainen met een hondenfluitje goed werkt

Voordelen van trainen met een hondenfluitje:

  • Je kan over grote afstanden je hond trainen.
  • Het is beter voor je hond bij slecht weer.
  • De fluittoon hoor je ook bij regen, wind en storm.
  • Het is ook veel beter voor je stem.
  • De toon is toonvast.
  • Als je honden traint op basis van commando’s met je stem, kunnen ze in de war geraken als ze emotie in je stem horen.
  • Een fluitje kan door alle leden van een gezin worden gebruikt om de hond commando’s bij te brengen.
  • Zelfs oudere honden met gehoorverlies kunnen het fluitje nog horen.

Nadelen van het trainen met een hondenfluitje:

  • Je moet steeds het fluitje bij je hebben.
  • Als je het vergeet heb je een probleem met het trainen van je hond natuurlijk.
  • Je moet verschillende fluitjes vergelijken want de ene fluit is de andere niet.

In dit artikel kan je ook verschillende reviews van verschillende fluitjes bekijken voor je beslist eentje aan te kopen.

 

Leren werken met het fluitje is een fluitje van een cent:

Het fluitje vertrouwen en je hond leren vertrouwd geraken met het fluitje is een eerste stap voor een goede training. Het is ook noodzakelijk verschillende tonen of verschillende geluiden te produceren om een paar commando’s te kunnen aanleren. Zo raken de honden niet verward als je verschillende soorten geluiden produceert bij het aanleren van commando’s. Men kan verschillende fluittonen produceren zoals korte tonen, lange tonen, hoge tonen.

Het is een kwestie van oefening voor jezelf om een paar tonen te leren zodat je je hond commando’s kan aanleren door gebruik van verschillende tonen. Ook is het belangrijk om je hond af en toe te laten loslopen zodat hij de nodige vrijheid heeft om even te rennen. En met het gebruik van het fluitje kan je hem ook onmiddellijk terugroepen indien nodig. Veel honden krijgen namelijk gedragsproblemen als ze niet genoeg fysieke inspanningen kunnen uitvoeren.

Het leren aan de riem lopen is ook iets wat je je hond dient aan te leren, net zoals het vrij rondlopen ook een natuurlijk gegeven dient te zien. Beiden zijn belangrijk voor de ontwikkeling en training van je hond. Ook de nodige motivatie is noodzakelijk zowel voor het baasje als de hond om dingen te leren of aan te leren. Afhankelijk van hoe hard je blaast bepaal je de toon van het geluid die je hond hoort.

Vrouw blaast op hondenfluitje

Dit moet je doen voor je begint met oefenen:

  • Het kiezen van de juiste tonen bij de verschillende commando’s. Je kan dit leren op de hondenschool of via de gebruiksaanwijzing die je ook bij de aankoop van een hondenfluitje vindt.
  • Zelf eerst even oefenen met het fluiten om de tonen zelf aan te leren
  • Altijd een paar hondensnoepjes in je zak meennemen om je hond te belonen bij het aanleren van verschillende commando’s.
  • Vooral een portie geduld kan je helpen bij het aanleren van de verschillende commando’s en oefeningen.
  • Straffen, vooral nodeloos, is uit den boze. Het is veel beter te belonen bij goed gedrag.
  • Het proberen om steeds duidelijk te communiceren bij het aanleren van de verschillende commando’s
  • Ook het gebruiken en tonen van dezelfde bewegingen als je commando’s aanleert
  • Ook het gebruiken van de juiste associaties bij het trainen en gebruik van de verschillende tonen, helpt om je hond te conditioneren.
  • Herhalen, herhalen en herhalen tot je hond het commando kent.

 

De belangrijkste commando’s om aan te leren via een hondenfluitje:

Het commando geven om te leren zitten:

Een van de eerste oefeningen die men altijd leert is het zitten. Het zitcommando is belangrijk omdat je hond gaat zitten en niet kan weglopen. Dit is één van de belangrijkste commando’s die je het best eerst aanleert. Het zitcommando is een commando in rust en van hieruit kan je gemakkelijk en eenvoudig andere commando’s aanleren.

Fluitsignaal: Hier kan je bijvoorbeeld één keer lang fluiten om je hond te leren zitten met de hierbij handbeweging neerwaarts.

Leermodus: Niet langer dan 5 minuten.

Je fluit een lange toon en je toont je hond om te zitten (eventueel met een lichte tik op zijn achterste) opnieuw fluiten, en zitten en beloning geven. Dit herhaal je de eerste dagen een paar keer na elkaar. Het is enorm belangrijk dat je je dicht bij je hond zet als je dit commando probeert aan te leren.

Lichamelijk contact is ook één van de vereisten om je hond goed te leiden. Belangrijk is hierbij te weten dat je hond vanuit de zitmodus klaar is om andere commando’s uit te voeren. De zitmodus is de aangeleerde rustmodus voor je hond. Na een paar weken kan je deze ook oefenen met afstanden. Maar hiervoor dient hij de zitmodus volledig onder controle te hebben.

 

Het commando aanleren om te komen bij het baasje:

Ook één van de belangrijkste lessen is om je hond naar je toe te laten komen als het nodig. Als baasje is het belangrijk om kalm te blijven onder de gegeven omstandigheden en om je vooral niet kwaad te maken als je hond niet onmiddellijk weet wat je eigenlijk bedoelt. Schreeuwen of roepen leidt tot niks zoals straffen ook niet helpt als je hond niet snapt wat je bedoelt.

Fluitsignaal: Korte fluitsignalen gebruiken en ondertussen een kom-handbeweging maken.

Leermodus: Een paar keer fluiten, de hond naar je toe laten komen en belonen.

Dit doe je ook een paar keer na elkaar maar ook niet langer dan 5 minuten. In het begin kan je dit met de riem aanleren om te voorkomen dat hij weg zou lopen. Ook kan je de riem gebruiken om een lichte schok te geven om je hond aan te leren dat hij naar je toe moet komen. Na een paar dagen of weken kan je de afstand steeds wat groter maken bij het aanleren van dit commando.

Hondenfluitje silver

Het commando aanleren om een andere richting te lopen:

Fluitsignaal: twee korte fluitsignalen en met je hand aangeven welke richting dat je wil dat je hond loopt.

Leermodus: als je hond het “zit” en “kom” commando volledig onder de knie heeft kan je ook andere dingen aanleren zoals in een andere richting lopen.

 

Het commando aanleren om een stok of iets anders terugbrengen:

Dit is een commando dat je ook heel snel aangeleerd krijgt. Een hond is dol op rennen en zeker als hij iets mag zoeken en terugbrengen.

Fluitsignaal: kort signaal en open hand om de stok terug te laten brengen in je hand.

 

Nog andere commando’s aanleren:

Eens je hond de belangrijkste commando’s kent, is het eenvoudig om nog andere commando’s aan te leren. Afhankelijk van wat je hem wil leren gebruik je een ander fluitsignaal of toonhoogte zodat je hond goed het verschil kent tussen de verschillende commando’s.

 

Een paar extra tips voor het trainen

Het geschikte fluitje vinden: Soms heb je een aantal fluitjes nodig om te proberen voor je het juiste fluitje vindt dat zowel voor hond en baasje geschikt bevonden wordt. Er bestaan fluitjes in plastiek, hout of metaal. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kies je zelf het fluitje die je zelf het beste of het mooiste vind. Vergeet niet een aantal reviews na te lezen om voor jezelf na te gaan welk fluitje voldoet aan je wensen.

Veel geduld hebben: Om te trainen met een hondenfluitje heb je natuurlijk ook een portie geduld nodig. Niet alles loopt van een leien dakje van in het begin. Eens de hond de commando’s kent, kan je geen beter hulpmiddel meer wensen. Verwacht ook niet dat je hond onmiddellijk komt bij het gebruik van het fluitje. Geduld en training zijn noodzakelijk om je hond te trainen en commando’s aan te leren.

Belonen bij het goed uitvoeren van een commando: Vergeet ook niet je hond steeds te belonen bij het trainen als hij goed geluisterd heeft en het juiste commando heeft uitgevoerd. Gebruik hierbij hondensnoepjes of koekjes om te belonen.

Zelf gemotiveerd zijn: Je hebt zelf een portie motivatie nodig om je hond zelf te kunnen motiveren dingen aan te leren.

 

Waar te koop?

Hondenfluitjes kosten weinig en zijn bij de meeste dierenwebshops te vinden. Hieronder zie je een aantal hondenfluitjes:

 

Laat van je horen!

Wij horen graag wat jouw ervaring is met het trainen van een hond met een fluitje.

Laat in een reactie hieronder bijvoorbeeld weten:

  • Welk fluitje je hebt, en hoe die bevalt.
  • Welke oefeningen jouw hond kan, en hoe je deze aanleert.
  • Of je ook problemen tegenkomt bij het trainen met een fluitje.
  • Als je nog vragen hebt.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 63 Gemiddeld: 4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

  1. Hoihoi, ik wil graag een hondenfluitje tegen blaffen ook op grote afstand hebben wat door mensen niet gehoord wordt. Door het enorme aanbod weet ik niet welke hier aan voldoet. Graag snel advies..groetjes Mary

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *