Hond mee op vakantie: zorgeloos door goede voorbereiding

Hond mee op vakantie

Je zou graag een reis boeken om even te ontsnappen aan de stress, maar je zit met een naar gevoel. Je hart breekt bij de gedachte om je lieve viervoeter achter te laten. Wat ga je nu doen? Je vakantie annuleren is gewoonweg geen optie, maar je wilt je hond ook niet met verdriet achterlaten. Waarom neem je hem niet mee op avontuur? Met onderstaande tips, kan je namelijk zorgeloos met je hond op vakantie vertrekken!

 

De voorbereiding

Als je van plan bent je kleine rakker mee op avontuur te nemen, dan komen er wel enkele voorbereidingen aan te pas. Net zoals jou heeft de hond bepaalde spulletjes nodig voor op reis en moeten er een aantal dingen in orde gebracht worden. Waar kan je het best allemaal aan denken?

 

De juiste soort vakantie kiezen

Als je van plan bent om je hond mee te nemen, moet je er rekening mee houden dat je ook dingen gaat doen die je hond leuk vindt. Als je enkel van plan bent om steden te gaan bezoeken of om bergen te gaan beklimmen, dan kan je misschien beter je hond thuislaten. Bedenk dus of je bereid bent om je plannen aan je hond aan te passen. Als je van plan bent om dichtbij het strand te verblijven en je hond houdt van zwemmen, zorg dan voor de juiste uitrusting. Zo kan je een zwemvestje voor je hond meenemen.
Hond zonnen

Het juiste verblijf uitkiezen

Bij het boeken van je reis kan je het best rekening houden met je hond. Als je een hotel boekt moet je er dus rekening mee houden dat het huisdiervriendelijk is, daarnaast moet je ook bekijken of je er extra moet voor betalen of niet. Soms staat er ook een limiet op het aantal honden dat je mag meenemen, dat is handig om te weten wanneer je op reis wilt vertrekken met meer als één hond.

Daarnaast mogen soms enkel honden binnen die niet meer wegen als het aangeduide gewicht, of enkel bepaalde rassen. Kijk dus alle informatie goed na voordat je overnachtingen boekt. Tegenwoordig zijn er een aantal handige sites speciaal voor hondeneigenaars. Op deze sites vind je dan alle hotels per land die honden toelaten.

 

Een bezoekje aan de dierenarts

Voor je op vakantie vertrekt is het verstandig om eens op controle te gaan bij de dierenarts om te zien of je hond fit genoeg is om mee te gaan. Daarnaast zijn er ook een aantal inentingen die je hond beter kan krijgen voor vertrek. Hou er rekening mee dat het inenten van je hond 21 dagen voor je vertrek dient te gebeuren. Vraag aan je dierenarts welke inentingen je hond het best kan krijgen, sowieso moet je hond wel ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Laat hem meteen ook nakijken op vlooien en wormen en zorg ervoor dat je hond gezond en vlooivrij op vakantie kan vertrekken.

 

Verzorgd en getrimd

Voor dat je hond vertrekt kan je zijn haar nog eens laten trimmen, zodat het mooi kort is voor op reis. Dat is niet enkel belangrijk om hem de hitte te laten trotseren, maar ook zodat hij goed kan zien waar hij loopt. Een goede verzorging is ook van belang, was hem net voor het vertrek.
Hond in koffer

Welke spullen heb je nodig?

Een hond die nog nooit gereisd heeft, die zal eventjes moeten wennen aan al die nieuwe invloeden, het is daarom geen slecht idee om een reisbench aan te schaffen. Deze bench geeft je hond troost, omdat de bench vertrouwd aanvoelt en zo zal hij ook rustiger zijn. Neem zijn mandje mee zodat hij zich ook s ‘nachts op zijn gemak kan voelen.

Vergeet ook niet zijn favoriete speelgoed en dekentje in te pakken, om hem nog meer op zijn gemak te laten voelen. Daarnaast moet er ook gedacht worden aan zijn verzorgingsproducten zoals: een kam, een borstel, shampoo, een speciale tekenkam en een product tegen de vlooien. Een hond heeft ook zijn leiband nodig (neem er eentje extra mee voor de zekerheid) en vergeet zeker ook geen hondenzakjes en een hondenschepper.

Het kan ook handig zijn om een zaklamp mee te nemen, zodat je hond ook in het donker kan wandelen. Pak ook wat eten in voor je hond. Het kan namelijk zijn dat je hetzelfde eten niet terugvindt in het land waar je gaat of dat het moeilijk te vinden is. Ook kan het handig zijn voor als je lang onderweg bent. Vergeet daarbij ook de snoepjes niet, zo kan je je hond op reis belonen als hij zich goed gedragen heeft.

Voor de veiligheid van je hond, kan je ook beter een EHBO-set meenemen op vakantie. In zo’n EHBO-set zit verbandmateriaal, handschoenen, een schaartje, een nageltang en een tekentang.

Denk ook aan de documenten die je hond zal nodig hebben zoals: een Europees dierenpaspoort met chipnummer, het bewijs van vaccinaties en eventueel een gezondheidsverklaring, een kopie van de stamboompapieren, telefoonnummer van je dierenarts en de dierenarts op bestemming, een duidelijke foto van je huisdier. Voorzie je hond van een halsband met een kokertje, waarin je vakantieadres en je telefoonnummer vermeld staat.

 

Invoereisen per land

Eens je weet waar je naartoe wilt gaan, zoek dan voor het boeken van je reis uit hoe het zit met de wet- en regelgeving van dat land. invoereisen kunnen namelijk erg verschillen per land. Overal geldt wel dat je hond gechipt moet zijn en dat hij een Europees paspoort moet hebben alsook inenting tegen hondsdolheid.

 

Samen onderweg

Ook onderweg zijn er een aantal dingen waar je beter rekening mee kunt houden, zodat alles vlot en zorgeloos verloopt!
Hond mee in de auto

Onderweg met de auto

Heb je een leuke rondreis gepland met de auto? Zorg er dan voor dat je je tempo aanpast aan die van je hond. Je hond is gewoon om op bepaalde tijdstippen te gaan wandelen, neem op deze tijdstippen een pauze zodat hij eventjes kan genieten én zijn behoefte kan doen. Pauzeer op plekken waar er voldoende natuur is, zodat het aangenaam voor je hond is om in te wandelen. Zorg er dus vooral voor dat je genoeg stopt tijdens lange ritten en dat je je hond ook nooit alleen in de auto laat zitten (al zeker niet wanneer het erg warm is).

Als je lang onderweg bent met een bus of auto, dan kan je reisziek worden. Dat geldt ook voor je hond. Gelukkig bestaat daar medicatie voor, die je op voorhand kunt meenemen. Het is wel verstandig om deze producten op voorhand uit te proberen om te zien hoe je viervoeter erop reageert en eventueel raad te vragen aan je dierenarts.

Zorg ook altijd voor de veiligheid van je hond en zet hem goed vast in de auto. Voor de hond zijn er namelijk speciale autogordels verkrijgbaar. Je kan natuurlijk je hond ook veilig in een hondenrek plaatsen vanachter in de auto.

 

Verminder stress onderweg

Een hond die nog nooit gereisd heeft kan wat stress ervaren tijdens je vakantie en zeker onderweg. Je kan dit verhelpen door rustgevende voedingssupplementen te geven of een stress reducerende spray of halsband te gebruiken op basis van feromonen. Test ook het effect van deze producten op je hond voor je op reis vertrekt! Andere hulpmiddeltjes tegen de stress zijn vertrouwde voorwerpen zoals: zijn favoriete speelgoed, zijn mandje, dekentje of kussen. Het kan ook helpen om je harige vriendje gewoon af en toe eens wat liefde en aandacht te geven.

 

De bestemming

Afhankelijk van waar je gaat moeten er ook op de bestemming een aantal maatregelingen genomen worden. De belangrijkste maatregelen hangen af van het weer.
Hond drinkt water

Bij warm weer

Vaak wordt je op vakantie geconfronteerd met mooi weer. Zalig genieten in de zon en dan straks een mooi bruin kleurtje. Ja, de zon heeft zo zijn voordelen! Maar waar we niet meteen bij stilstaan is dat diezelfde zon niet zo fijn is voor ons harig vriendje. Honden kunnen namelijk nog minder goed tegen de hitte dan wij, voornamelijk hondenrassen met een korte snuit zoals Bulldogs en mopshonden.

 

Wat kan je eraan doen?

Hitte kan dus gevaarlijk zijn voor je hond, probeer daarom een beetje de hitte te vermijden. Zorg er dus voor dat je met je auto altijd in de schaduw parkeert en je je auto dus niet te lang in de hitte ergens laat staan. Laat je hond ook nooit alleen achter in een snikhete auto! Ook als je gaat wandelen met je hond is het belangrijk dat je af en toe de schaduw opzoekt.

Geef je hond altijd genoeg te drinken en zeker als hij extra inspanningen levert. Vermijd te lange wandelingen en wandel het liefst op plekjes met water. Als je merkt dat je hond het lastig heeft kan je hem afkoelen door zijn pootjes en buik wat vochtig te maken of eens door het water te lopen.

Er zijn ook een aantal hulpmiddelen om je hond extra te beschermen tegen de hitte. Zo kan je een halsband kopen die actief koelende gel bezit, er bestaan zo ook jassen en matten. Vooral een koelmat is makkelijk mee te nemen en werkt goed.
Familiewandeling bos met hond

Hoe merk je dat je hond oververhit is?

Een hond kan lichaamswarmte niet verliezen door te zweten, bij hen gebeurt dit via de voetzolen, de tong, en door te hijgen. Wanneer je hond dus plots veel gaat hijgen dan wil dat zeggen dat hij warmte probeert kwijt te raken. Je hond kan ook gaan kwijlen en soms zelfs braken.

Probeer eens de reactie van je hond te bekijken. Oververhitte honden zijn namelijk vaak niet goed aanspreekbaar. Kijk ook naar de slijmvliezen deze zullen een andere kleur krijgen, alsook de tong. De tong gaat donkerrood tot paars zien. Daarnaast kan je hond ook plots een rochelend geluid maken, extra traag en uitgeput zijn, warm aanvoelen en soms zelf bewusteloos zijn. Voor deze symptomen moet je dus erg opmerkzaam zijn, want oververhitting kan erg gevaarlijk zijn!

 

Wat is het gevaar van oververhitting voor honden?

Hijgen, dat vergt veel inspanning en juist daardoor zal je hond zijn lichaamstemperatuur gaan stijgen. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer rondpompen. Daardoor kunnen je hond zijn hersenen beschadigd worden.

 

EHBO bij oververhitting

Moesten er tekenen zijn van oververhitting bij je hond, dan kan je het best zo snel mogelijk de eerste hulp toedienen. Dat doe je door je hond zo snel mogelijk te laten afkoelen. Het is dan belangrijk dat je je hond meteen uit de zon haalt en probeert de hond af te koelen. Dit kan je op meerdere manieren doen:

  • stijgt de lichaamstemperatuur boven de 41°C zorg dan zo snel mogelijk dat de hond afkoelt. Dit kan je het beste doen door de hond in koel water te plaatsen.
  • gebruik koel of lauw water om de hond voorzichtig af te koelen en gebruik nooit te koud water. Gooi het water niet ineens over de hond maar laat hem wennen door kleine beetjes water met je handen te scheppen en op de hond te gieten. Wrijf hierbij goed over de vacht zodat het water doortrekt tot de huid.
  • Alcohol heeft een snellere koelende werking. Gebruik de alcohol op plekken waar de beharing minder is zoals de liezen, oren en oksels.
  • Geef de hond koel water te drinken, ook dit moet je doen met kleine slokjes van koel water.
  • Zorg dat je goed let op het lichaamstemperatuur van de hond. Heeft de hond een temperatuur van 39,5°C stop dan met koelen en laat de hond op adem komen. Hou de hond in de gaten en raadpleeg een dierenarts.

Het is dus ook belangrijk om elke 10 min de temperatuur van de hond te controleren. Zo kan je zien wanneer de temperatuur daalt en wanneer je minder intensief moet koelen, een te snelle koeling kan dan ook een te lage temperatuur geven. Controleer nog om het half uur de temperatuur en houdt de hond goed in de gaten.

Een natte handdoek op een hond leggen is niet goed, dit doet te weinig. het belemmert zelfs de afvoer van de hitte. Als je dit wel doet is de kans heel groot dat de hond overlijdt omdat de hond niet genoeg wordt afgekoeld. Het is beter om de hond dus voorzichtig af te koelen met stromend water. Zorg er dan ook voor dat je niet in een keer de hond nat maakt maar doe dit voorzichtig zodat de hond kan wennen. Eventueel kan je ook zijn vacht scheren. Voorzie je hond ook meteen van koel drinkwater!

Kijk voor meer informatie op de website van AnicuraBeagle in sneeuw

Ook bescherming tegen de kou is noodzakelijk!

Net zoals te warm weer, kan te koud weer schadelijk zijn voor je hond. Als je van plan bent om op reis te gaan naar een koude bestemming, zorg er dan voor dat je je hond zoveel mogelijk tegen de koude beschermd. Dit kan je doen door je hond van pakjes of jasjes te voorzien en je hond niet te lang aan de koude bloot te stellen! Daarnaast kunnen veel hondenrassen niet tegen lange tijd door de sneeuw lopen, omdat dit te koud is aan de poten. Als oplossing kun je de hond schoenen geven welke beschermen tegen de kou.

 

Bescherming tegen ziektes

Je gaat niet op reis met je hond om hem de hele tijd in de hotelkamer te laten zitten. Je hond moet er ook iets aan hebben! Maar wanneer je met je hond gaat wandelen dan kan hij blootgesteld worden aan allerlei ziektes. Je hebt je hond misschien ingeënt, maar dan nog kan je hond bepaalde ziektes krijgen.

Teken komen vaak voor, daarom dat het goed is om een middel tegen teken mee te nemen! Pas ook op voor zandvliegen die Leishmania kunnen overdragen en pas op voor hartwormmuggen. Zoek op welke ziektes er zijn op de plaats waar je naartoe gaat en neem je voorzorgen. Er zijn namelijk geschikte producten tegen teken en zandvliegen zoals: Scalibor of Advantix en Milbemax tegen hartworm.

 

Zorg voor een lokale dierenarts

Als je hond dan toch een ziekte oploopt of als er iets anders gebeurd is dan kan hij nog altijd terecht bij een lokale dierenarts. Deze zoek je het best voordat je op reis vertrekt. Zo kan jij ook met een geruster hart op reis vertrekken!

 

Eten en drinken

Hou ook rekening met het eten en drinken van je hond. Als je samen op uitstap gaat, voorzie dan voldoende eten en drinken. Neem dus altijd een rugzakje mee voor je hond. Doe dit ook als je gewoon met je hond gaat wandelen, als je dan eens verloren loopt of het weer erg warm is dan heeft je hond tenminste altijd iets te eten en te drinken.

Is je hond een moeilijke eter? Dan kan je wat voorraad van thuis meenemen! Zorg ervoor dat je hond eten krijgt voordat jij uit eten gaat, want je weet nooit hoe lang dat kan duren!

 

Lukt het toch niet om je hond mee te nemen? Overweeg dan deze alternatieven

Het kan altijd zijn dat het voor de een of andere reden niet mogelijk is om je hond mee op vakantie te nemen. Misschien is je hond te oud en niet fit genoeg of misschien is het nog maar net een puppy. Het hangt ook af van de soort reis die je zult maken. Een hond neem je best ook niet mee als je van plan bent om elke dag bergen te gaan beklimmen of om enkel in de zon te gaan liggen. Gelukkig zijn er in deze gevallen nog andere oplossingen!

 

Vrienden of familieleden laten oppassen

Misschien is er wel iemand in je buurt die voor jouw lieve hondje wilt zorgen? Ga er niet van uit dat zij er niet voor kunnen of willen zorgen, maar vraag het eerst. Je weet maar nooit! Overloop eens alle mensen die je kent: vrienden, familieleden, kennis, collega’s, je buurman/buurvrouw? Als je iemand gevonden hebt zorg er dan voor dat je goed uitlegt wat de routine van je hond inhoudt.

Vertel hen wanneer hij eet, wat hij eet, wanneer hij gaat wandelen, enzovoort. Geef ook je hond zijn spulletjes mee zodat hij zich op zijn gemak kan voelen. Een goede tip: als je hond bij mensen verblijft die hij nog niet zo goed kent, dan is het handig om hem stilletjes aan te laten wennen aan deze mensen, nog voor je op vakantie gaat. Laat ze hem voordien een aantal keren ontmoeten en kijk hou hij op hen reageert!

 

Hondenhotel

Als er niemand op je hond kan passen, dan is er gelukkig nog het hondenhotel! Het is wel belangrijk dat je hond dan een kennelhoestvaccinatie krijgt. Als je hond speciale voeding krijgt, geef dit dan ook door aan het personeel. Voor de rest kan het helpen om je hond zijn vertrouwde spulletjes mee te geven om hem op zijn gemak te laten voelen. Bedenk je wel dat hondenhotels duur zijn, niet in elke stad aanwezig zijn en dat sommige honden er echt niet van houden. Overweeg dus best eerst de andere opties en informeer je altijd goed!

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 20 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *