Hond leren zwemmen (de snelste manier) [alle leeftijden]

Hond zwemmend

Een hond leren zwemmen heeft veel voordelen, omdat zwemmen veel energie kost en je zo een goede manier hebt om je hond moe te maken. Daarnaast is zwemmen voor een hond ideaal om wat af te koelen. Het probleem is dat veel honden niet uit zichzelf het water in gaan als ze nog nooit gezwommen hebben. Hieronder lees je hoe je het beste een hond kunt leren zwemmen, inclusief extra tips om het zwemmen sneller aan te leren.

 

Kunnen alle honden zwemmen?

Honden kunnen van nature niet meteen zwemmen, dit wordt namelijk aangeleerd door de moeder van het dier of door mensen. Er zijn meerdere rassen welke een betere aanleg hebben om te zwemmen, zoals:

  • Een Labrador
  • Golden retriever
  • Newfoundlander

Deze rassen leren zwemmen makkelijk aan en zul je ook vaak een duik in het water zien nemen.

Hond loopt uit water

Welke honden kunnen niet zwemmen?

Er zijn ook rassen welke er niet voor gemaakt zijn om te zwemmen. Vaak komt dit door de vacht of de bouw van het lichaam.Dit betekent niet dat deze honden helemaal niet kunnen zwemmen, het gaat alleen moeilijker. Voorbeelden van rassen welke zwemmen moeilijker aanleren zijn:

  • Bulldogs
  • Boxers
  • Bassets

Je kunt deze rassen alsnog op een veilige manier aanleren om te zwemmen, bijvoorbeeld door het gebruik van een hondenzwemvest.

 

Zo leer je een hond op een veilig manier zwemmen

Zoals bij alle nieuwe oefeningen welke je een hond aanleert, is het belangrijk om het stap voor stap te introduceren. Probeer je te snel te gaan, dan bestaat de kans dat de hond bang wordt voor water. Zorg als eerste dat de hond goed is aangelijnd en indien nodig een zwemvest aan heeft.

 

Waar moet je aan denken bij het kiezen van een locatie?

Zorg dat je de hond altijd laat zwemmen op een plek waar dit is toegestaan. Zeker als je zwemmen aan het aanleren bent, wil je een plek waar de kant afloopt zodat de hond makkelijk het water in kan lopen. Ook wil je een plek waar geen andere  honden zijn, zodat je ongestoord de hond kunt trainen. Neem altijd iets mee wat de hond interessant vindt, zoals trainingssnoepjes, een speeltje of een knuffel.

Ga de eerste keren met je hond mee het water in, zodat de hond kan zien dat jij niet bang bent voor het water. Het is belangrijk om niet boos te worden op de hond als deze niet meteen het water in wilt, want anders gaat de hond het straffen associëren met het water.

Roep de hond om het water in te komen, en zodra deze een pootje in het water zet kun je deze belonen met een snoepje. Heb je al clickertraining met de hond gedaan, dan kun je ook de clicker gebruiken om het zwemmen aan te leren. Beloon de hond iedere keer dat deze een stapje het water in doet.

 

Hoelang voor de hond het snapt?

Per hond verschilt het hoelang het duurt voor deze kan zwemmen. Het belangrijkste is om regelmatig te oefenen, en niet de eerste keer te verwachten dat de hond al meteen het water in springt (al doen sommige honden dit wel).

 

Los of aangelijnd?

Als de hond zonder lijn wegloopt en niet luisterd, dan kun je de hond beter aanlijnen tijdens het zwemmen. Je kunt hier een uitschuifbare riem voor gebruiken zodat je niet met de hond mee het water in hoeft. Zo heeft de hond toch de ruimte om te zwemmen, en hoef jij niet bang te zijn dat de hond wegloopt.

Afkoelen grote hond

Handige tips om sneller te leren zwemmen

Omdat het voor sommige honden lang duurt voor deze durven te zwemmen, staan hieronder 2 tips welke ervoor zorgen dat de hond veel minder tijd nodig heeft.

 

Tip 1: Laat de hond vooraf al wennen aan water

Door de hond al voor de training kennis te laten maken met water, zal deze een stuk sneller leren om te zwemmen. Zo kun je thuis al een speciaal hondenzwembad opzetten en hier een klein laagje water in doen. Omdat de hond nog niet hoeft te zwemmen kan deze al snel het badje in en met het water spelen. Hierdoor wordt de stap om te zwemmen een stuk kleiner.

 

Tip 2: Goed voorbeeld doet volgen

Door zelf het water in te gaan laat je je hond zien dat deze hier niet bang voor hoeft te zijn. Wat ook goed werkt is om een andere hond mee te nemen, welke al gewend is om te zwemmen. Honden zijn roedeldieren en nemen gedrag van elkaar over

Ziet je hond dat deze andere hond zo het water in loopt en gaat zwemmen, dan zal het voor jouw hond een stuk makkelijk zijn om de stap ook te maken. Nog beter is om met 2-3 andere honden te zwemmen, omdat de druk van de roedel dan groter is dan wanneer je met 1 andere hond traint.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.

 

Dit moet je vooral niet doen!

Het is belangrijk om te snappen dat elke hond anders is, en zelfs als je een hond hebt met aanleg voor zwemmen, kan het zijn dat jouw hond er eentje is die bang is voor water. Veel mensen leren hun hond zwemmen door deze in 1 keer het water in te gooien, en omdat het bij hun hond heeft gewerkt, denken ze dat dit voor alle honden een goede aanpak is.

Het probleem is dat als je hond al bang is voor water en je deze er zomaar ingooit, er ook een kans is dat deze zo’n angst voor water krijgt, dat deze nooit meer wilt zwemmen. Voor een hond kan dit erg traumatisch zijn en ze zullen dit dan ook niet vergeten.

Er zijn natuurlijk altijd honden welke niet van zwemmen houden, en hier ook nooit aan zullen wennen. Lukt het niet om je hond te leren zwemmen dan kun je hulp van een professional inschakelen, deze kan je ook snel genoeg vertellen als het beter is om je hond niet te leren zwemmen.

Zwemmende honden met bal

Vanaf welke leeftijd mag een puppy zwemmen?

Een hond mag al zwemmen wanneer deze nog een pup is, maar je moet wel met de volgende dingen rekening houden. Allereerst is het belangrijk dat de pup al zijn entingen heeft gehad voor je deze leert zwemmen. Ook is de watertemperatuur belangrijk, een puppy heeft ten slotte nog geen dikke vacht om zich warm te houden. Laat je puppy daarom nooit in ijskoud water zwemmen, want puppy’s onderkoelen veel sneller dan volwassen honden.

Omdat je een puppy vaak nog geen uur lang uit kunt laten, moet je met zwemmen er ook rekening mee houden dat de pup het nog niet lang vol kan houden. Daarnaast is zwemmen intensiever dan lopen voor honden.

 

Hoelang kan een hond zwemmen?

Verschillende factoren bepalen hoelang een hond of puppy kan zwemmen, maar per hond verschilt dit natuurlijk ook. Een hond met goede conditie kan het zwemmen soms zelfs 3 kwartier volhouden, terwijl een hond zonder goede conditie al na enkele minuten uitgeput kan zijn.

Zwemmen wordt ook vaak gebruikt tijdens het revalideren van honden, hierbij bepaald natuurlijk de dierenarts of fysiotherapeut hoe lang de hond mag zwemmen. Het is belangrijk de hond goed in de gaten te houden, als je ziet dat de hond te moe wordt haal je deze uit het water om te rusten. Heeft de hond een goede conditie en wil hij nog zwemmen, dan kun je deze lekker laten gaan.

Let wel op dat honden vaak hun eigen grenzen niet aan kunnen geven, en ondanks dat je hond heel enthousiast is zal de baas in moeten grijpen om de hond te laten rusten.

 

Waar kan mijn hond veilig zwemmen?

Check altijd of de zwemwateren veilig zijn. Op www.zwemwater.nl  staan alle wateren waar gezwommen mag worden maar let wel op of je hier met je hond mag zwemmen, dit wordt niet overal duidelijk aangegeven.

 

Waar mogen honden zwemmen?

Niet overal mag je zomaar met je hond zwemmen, en in veel recreatiegebieden mag het alleen in bepaalde seizoenen. Het kan dus zijn dat een bepaald strand in de zomer verboden is voor honden, maar dat deze de rest van het jaar wel toegestaan zijn. Hier zijn nog 2 handige website, welke aangeven waar honden mogen:

https://www.hondenopvakantie.nl/losloopgebied.aspx

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 41 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *