Hondentraining

Hond leren loslopen [met extra tips]

By 17 februari 2017 juli 26th, 2019 4 reacties

Luistert je hond of puppy binnenshuis wel, maar zodra je het huis uit gaat niet meer?

Dan ben je niet de enige.

Hieronder leg ik uit hoe ik dit probleem voor verschillende honden heb opgelost.

Met deze diervriendelijke training kun je elke hond leren om altijd en overal te luisteren.

Zoals bij elke oefening op deze website is de voorbereiding heel belangrijk.

Zorg dat de hond binnenshuis (of in de tuin) al zijn energie kwijt is door denkspellen met hem te doen, door een bal te gooien of door met een touw te spelen.

Als het goed is heb je de hond al geleerd netjes aan de riem te lopen, zo niet doe dan eerste deze oefening. Aan de riem leren lopen is leuk om te doen en je ziet er snel veel vooruitgang mee.

Je ziet snel de eerste resultaten en vervolgens bouw je het stapsgewijs op tot de hond keurig aan de lijn loopt.

Belangrijk is wel dat je de hond op zijn minst de volgende basisoefeningen kent:

Tijd voor de methode waarmee ik honden gemakkelijk los heb leren lopen:

Van netjes aan de lijn naar loslopen

dobermanAls je de oefeningen van het aan de lijn leren lopen goed hebt uitgevoerd, loopt de hond nu netjes naast je en heeft deze constant focus op jou.

En raad eens wat het belangrijkste is bij de hond los laten lopen?

De focus!

Net als bij het aan de riem lopen wil je bij het loslopen altijd de controle hebben, dit kan alleen als de hond constant focus op de eigenaar heeft.

Dit betekent niet dat de hond niet lekker mag rennen of spelen (wanneer jij dit aangeeft).

Het betekent wel dat de hond niet ver van je weg loopt, en bij je terug komt wanneer je dit van de hond vraagt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hondnl.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.

Omdat de hond thuis al luistert begin je eerst in een nieuwe omgeving met een extra lange hondenlijn, zodat het voor de hond voelt of deze losloopt.

Probeer de focus van de hond op jezelf te houden en doe de oefeningen welke de hond binnenshuis ook al kan doen.

Als de hond zijn oefening goed uitvoert beloon je deze.

En nu ga je  verder met de volgende stap:

Wanneer dit goed gaat kun je telkens een stapje verder weg van de hond gaan.

Wanneer de hond, ondanks alle afleidingen van de nieuwe omgeving goed luistert aan de lange lijn, kun je moeilijkere oefeningen proberen.

Wanneer alles goed gaat kun je het beste een grote gesloten omgeving zoeken om de hond voor het eerst echt los te laten. Dus met een hek maar wel waar de hond vrij kan lopen.

Je kunt als tussenstap ook het lange touw ergens vastknopen en dan met de hond gaan trainen, dan lijkt het voor de hond alsof deze al meer vrijheid heeft.

Lukt het niet om de hond los te leren lopen?

Laat hieronder een reactie achter als het niet lukt om de hond te leren loslopen. Geef hierbij zoveel mogelijk informatie over de training en wat precies niet lukt.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 6 Average: 4.8]
Delen
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

4 reacties

 • majet schreef:

  hoe moet je een dove hond leren loslopen? je kunt dan helaas geen klikker gebruiken of de hond terugroepen.

  alvast dank,
  mvrgr
  Majet

  • Hondnl schreef:

   Zoals je al aangeeft is het niet mogelijk een dove hond op afstand terug te roepen. Zelf zou ik ervoor kiezen om de hond altijd aan de lijn te houden, en eventueel een lange 10 meter lijn te kopen voor als de hond meer ruimte mag gebruiken. Naast dat je de hond niet makkelijk kunt terugroepen, is de hond ook niet in staat op zijn omgeving te reageren. De hond hoort geen auto’s, mensen of andere honden aankomen, wat het loslopen moeilijk maakt. Een oplossing zou zijn om een andere hond te trainen, en de honden te leren samen te lopen, maar dit is natuurlijk alleen van toepassing in een bepaalde situatie. Er is op internet veel informatie te vinden over het trainen van dove honden, maar loslopen blijft lastig, omdat je hond niet altijd naar jou kijkt om je gebaren te zien.

 • Brigitte schreef:

  Los lopen: Mijn hond (11 maanden) rent altijd naar andere honden toe (om te spelen, want ze doet geen vlieg kwaad), ook voordat wij het in de gaten hebben want dan heeft ze het spoor al geroken. Ze zwemt zelfs de rivier over om naar andere honden te gaan. Zodra er een andere hond in de buurt is wordt ze “doof” en luistert niet meer.
  Indien ze aan de lijn is en er is een andere hond, dan heeft ze alleen aandacht voor de andere hond en worden zelfs beloningssnoepjes geweigerd (wendt het hoofd af van de snoepjes).
  Hoe kan ik de training opbouwen zodat ze aandacht voor ons heeft en niet voor andere honden?

  • Hondnl schreef:

   Excuses voor de late reactie. Met 11 maanden zitten de meeste honden ook wel in een drukke periode. Los daarvan zul je dit toch op moeten lossen door te trainen. Je geeft zelf al aan hoe druk ze is met andere honden, ook aan de lijn. De eerste stap is dus om de hond aan de lijn te leren rustiger met andere honden om te gaan, vervolgens kun je dit uitbreiden door een lange lijn te gebruiken en pas de laatste stap is loslopen. Als de hond meteen losloopt, kun je ten slotte niet trainen. Het is belangrijk om weer even terug naar de basis te gaan, train met de hond aan de lijn en op gepaste afstand van andere honden. Als de hond dit goed doet, kun je steeds drukkere plekken opzoeken waar andere honden zijn. (Dus eigenlijk doorloop je de stappen in dit artikel). Het trainen kun je versnellen door met de hond te beginnen aan clickertraining (zie ook het artikel: https://hondnl.nl/clickertraining/). Om het makkelijk te maken kun je ook hondenworst halen om de hond mee te trainen, in plaats van snoepjes. Vaak vinden honden deze toch lekkerder. Deze worsten liggen in iedere dierenwinkel, waarbij je ze zelf in stukjes kunt snijden. Als de hond weer te druk is naar andere honden, en geen oog voor de training heeft, neem je meer afstand tot dit wel goed gaat.

Laat een reactie achter