Hoe kun je jouw hond leren apporteren?

Hond apporteren

Apporteren, iets wat je vaak ziet gebeuren in grote parken. Baasjes die iets weggooien en vervolgens komt de hond dan het voorwerp terugbrengen. Apporteren is iets wat je ook jouw hond aan kunt leren. Om dit succesvol aan te kunnen leren heb je echter wel de juiste kennis nodig. In dit artikel lees en leer je alles over hoe jij jouw hond, jong of oud, met of zonder clicker, kunt leren apporteren. Lees dus snel verder.

 

Wat is apporteren?

Apporteren is het ophalen van een voorwerp, zoals bijvoorbeeld een stok of bal. Zodra de basis van apporteren is gelegd kun je een hond verschillende manieren aanleren van apporteren en kun je ook verschillende commando’s toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld een hond laten apporteren pas nadat jij een seintje geeft. Ook kun je er voor zorgen dat een hond het voorwerp op een bepaalde manier terug brengt. Er zijn dus veel mogelijkheden als het gaat om apporteren, maar het belangrijkste is om eerst de basis om de knie te krijgen. Vanuit daar kan dan verder worden getraind.

 

Waarom is het goed voor een hond om te apporteren?

Apporteren ziet er niet alleen leuk en indrukwekkend uit, het heeft ook nog eens een aantal voordelen. Door jouw hond te leren apporteren bouw je een betere band met hem op. En door deze band zal je hond in totaliteit beter naar jou luisteren en op jou letten. Door dit op een speelse manier met jouw hond bezig te zijn zal hij het apporteren snel oppakken en zullen jij en de hond hier veel plezier van hebben.

 

Hoe leer je jouw hond apporteren?

Een hond leer je apporteren door de juiste techniek toe te passen en veel herhaling. De beste manier is om een of twee keer per dag samen met jouw hond te trainen op apporteren. Houd de trainingssessies kort. Dit betekent dat je maximaal 10 minuten per keer gaat trainen. Als je dit een aantal dagen achtereenvolgens doet zul je merken dat jouw hond snel leert te apporteren. Het is belangrijk dat je niet overtraint. Dit kan namelijk averechts werken en zo duurt het veel langer duurt voordat jouw hond het apporteren onder de knie heeft.

Het apporteren aanleren is dus een kwestie van de juiste techniek en herhaling. Hieronder vind je een stappenplan waarmee jij eenvoudig jouw hond leert apporteren. Door de richtlijnen over de trainingssessies zoals hierboven beschreven aan te houden en je aan de volgende stappen te houden zul je merken dat jouw hond binnen de kortste keren het apporteren onder de knie heeft.

Stap 1: laat je hond kennis maken met het voorwerp

Het begint allemaal met het uitzoeken van een voorwerp. Het is belangrijk dat dit voorwerp een voorwerp is dat jouw hond graag ziet of oppakt. Heeft jouw hond een bepaald klein speeltje waar hij graag mee speelt? Gebruik dit voorwerp dan om jouw hond te leren apporteren. Een hond is hierdoor namelijk gemakkelijker gemotiveerd en zal sneller leren apporteren.  Heb je geen voorwerp? Dan kun je een apporteerblok kopen, deze blokken zijn niet duur en werken zeer goed.

Tijdens stap 1 moet je ervoor zorgen dat jouw hond kennis maakt met het voorwerp. Je gaat op een stoel tegenover jouw hond zitten. Het liefst doe je dit op een rustige plek waar weinig afleiding is. Elke trainingssessie doe je op deze plek, vooral in het begin, dit helpt bij het versnellen van het leerproces. Als je tegenover jouw hond zit dan houd je het voorwerp voor je. Elke keer als jouw hond het voorwerp aanraakt met zijn snuit of mond gebruik je je clicker en geef je hem een klein koekje. Gebruik je geen clicker? Geef dan elke keer een compliment op een enthousiaste manier. Zeg bijvoorbeeld: “goedzo!” Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet nadat jouw hond het voorwerp aanraakt. Zorg er vervolgens ook voor dat je meteen het koekje geeft. Op deze manier legt je hond de associatie tussen het aanraken van het voorwerp en de beloning.

Tijdens de eerste stap ligt de focus dus alleen op het aanraken van het voorwerp of het apporteerblok. Het maakt niet uit hoe hij dit doet en of hij blaft of rustig is. Ook is het niet nodig om commando’s te geven. Focus je alleen op de aanraking, de clicker, het compliment en de beloning. Tijdens het hele leerproces is het belangrijk dat je de clicker of hetzelfde compliment blijft gebruiken.

Stap 2: maak het moeilijker

Heeft jouw hond stap 1 onder de knie en pakt hij elke keer het voorwerp met zijn mond vast? Dan is het tijd om de oefening moeilijker te maken. Voer de oefening nu staand uit. Waarschijnlijk heeft je hond deze oefening wat sneller onder de knie omdat hij al gewend is aan het voorwerp en de beloning.

puppy rent met een bal in zijn mond

Stap 3: stel de klik of het compliment uit

Tijdens deze stap ga je de klik of het compliment steeds iets langer uitstellen. Dit bouw je heel langzaam op. Heeft jouw hond het voorwerp vast? Wacht dan bijvoorbeeld een halve seconde voor je de beloning van clicker of compliment geeft. Na een paar keer wacht je dan bijvoorbeeld een hele seconde. Het is belangrijk dat je dit geleidelijk doet, anders kan het zijn dat de hond ongeduldig wordt en gaat kauwen op het voorwerp, dit wil je voorkomen.

Stap 4: verbeter de uitvoering

Heeft jouw hond het voorwerp een aantal seconden stevig vast in zijn mond? Dan is het tijd om ervoor te zorgen dat hij dit doet terwijl hij netjes voor je zit. Oefen dit ook door middel van de clicker of door middel van complimenten en geef hem nog steeds een koekje als beloning.

Stap 5: begin met de basis van apporteren

Nu jouw hond het principe van het vasthouden van het voorwerp en de beloning volledig onder de knie heeft is het tijd voor de volgende stap. Nu ga je weer zitten met je hond tegenover je. Vervolgens ga je het voorwerp verder van je af houden, door het bijvoorbeeld naast je te houden. Pakt je hond het voorwerp dan laat jij op dat moment los. Vervolgens zal hij dan het voorwerp naar jou toebrengen. Dit kan wat langer duren dus geduld is hierbij belangrijk. Je hond kan tijdens deze fase het voorwerp vaak laten vallen en afgeleid raken, dit is geen probleem, blijf gewoon oefenen. Als hij deze stap onder de knie heeft en elke keer netjes voor je komt zitten om het voorwerp af te geven is het tijd voor de volgende stap.

Stap 6: verander het voorwerp

Je hond heeft als het goed is nu de basis onder de knie. Dan is het nu tijd om het voorwerp te veranderen naar een ander en/of zwaarder voorwerp. Oefen hiermee totdat hij ook dit onder de knie heeft. Hierna kun je beginnen met het op de grond leggen van het voorwerp. Jouw hond pakt het voorwerp dan op en brengt het naar je toe.

Stap 7: gooi het voorwerp steeds verder weg

Tijdens deze fase begint het apporteren. Je kunt nu het voorwerp steeds iets verder weggooien. Je kunt tijdens deze fase ook gaan staan. Doe het geleidelijk aan en houd het speels, op deze manier zul je zien dat jouw hond hier steeds beter in wordt en uiteindelijk voorwerpen naar jou toe brengt die je heel ver weg gooit.

Video

In deze Engelstalige video zie je goed hoe je een hond kunt leren apporteren.

Wel of geen clicker gebruiken?

Vaak denken mensen dat het nodig is om een clicker te gebruiken als je een hond wil leren apporteren. Je kunt een hond echter ook leren apporteren zonder gebruik van een clicker. Uit onderzoek blijkt dat het aanleren van nieuw gedrag eenvoudiger is met een clicker. Vooral bij oudere honden kan het wat lastiger zijn om nieuw gedrag zoals apporteren aan te leren, hoe later je begint met het aanleren van gedrag, hoe moeilijker het is voor de hond om dit gedrag op te slaan. Heb jij een oudere hond? Dan kan een clicker dus in je voordeel werken.

Het verschil tussen het aanleren van apporteren aan een jonge hond en een oude hond is klein. Je kunt een hond, ongeacht zijn leeftijd, nieuwe dingen aanleren. Dit geldt dus ook voor apporteren. Het verschil zit hem in de tijd die nodig is om de hond te leren apporteren. Hoe ouder de hond, hoe langer het over het algemeen duurt en hoe meer trainingssessies nodig zijn.

kindje speelt met een hond

Conclusie: het aanleren van apporteren doe je door de juiste techniek en veel herhaling

Een hond laten apporteren is een proces dat je elke hond kunt aanleren. Door de juiste stappen uit te voeren en geduldig te blijven herhalen zal jouw hond leren apporteren. In dit artikel heb je precies kunnen lezen hoe jij en jouw hond dit kunnen aanleren. Heb jij jouw hond misschien leren apporteren op een andere manier? Of heb je nog tips voor onze lezers? Laat dan onder dit artikel een reactie achter.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 20 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

  1. Onze hond (dwergteckeltje van 7 maanden) vind het ophalen en terugbrengen van speeltjes leuk om te doen en het gaat al steeds beter. Dit stappenplan gaat ons zeker verder helpen met trainen. Bedankt hiervoor.
    Wel heb ik een vraag. Sinds kort heeft hij de gewoonte aangeleerd om op te springen tijdens oefenen maar ook tijdens uitlaten bij andere mensen.
    Heb je ook tips of een stappenplan om dit ongewenste gedrag af te leren?

    1. Probeer eens om de oefening te stoppen als de hond springt. Als je lekker aan het trainen bent en de hond springt op, dan stop je met de training (en met bewegen). De hond zal na een paar keer de link leggen, en snappen dat het ‘spel’ even stopt zodra hij opspringt. Pas weer verder gaan met de training als de hond even niet meer springt en rustiger is.

  2. Onze hond snapt niet dat hij het speeltje moet terugbrengen
    Hij pakt het, loopt er een stukje mee en legt het ergens neer en gaat of ernaast liggen of loopt een stukje ergens anders heen en gaat daar liggen. Totdat je weer gooit.
    Je kan soms tot een ons wachten en heel misschien brengt hij dan het speeltje een keer als hij verder wil spelen.

    Hoe hiermee om te gaan?

    1. In het begin is het handig om het speeltje te ruilen voor iets anders. Zorg dus dat je iets hebt waar de hond zo gek op is, dat hij er het speeltje voor terug komt brengen. Dit kan een zelfde soort speeltje zijn, een ander speeltje, een hondenkoekje of een hondenworst welke de hond echt niet kan weerstaan. Probeer eens wat dingen uit en kijk wat werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *