Hond eet poep: waarom en hoe afleren?

Hondenpoep opruimen

Oh nee, je hond eet zijn poep op! Coprofagie, het opeten van ontlasting, kan door een hond worden gedaan en is zeker geen onbekend probleem. Honden kunnen hun eigen poep op eten maar ook wanneer je de hond uitlaat ontlasting eten van andere dieren. Erg vervelend natuurlijk wanneer dit gebeurt.

Gelukkig is het voor dierenartsen geen vreemd fenomeen en zullen ze je zeker kunnen helpen met kijken waar je hond last van heeft en ook het voorkomen dat zij weer ontlasting zullen gaan eten. Het is belangrijk om wel zo snel mogelijk aan de slag te gaan met het veranderen van het gedrag van je hond. Het eten van poep kan nare gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn.

Naast dat de dierenarts vaak veel inzicht hebben in dit probleem kan je zelf ook een aantal zakendoen om te voorkomen dat je hond uitwerpselen van zichzelf en andere dieren opeet.

 

Mogelijke oorzakelijk van het poep eten

Het kan lastig zijn om precies te achterhalen waarom je hond ontlasting opeet. De oorzaken hiervoor kunnen zowel medisch als niet-medisch zijn. Wanneer je denkt dat je hond om medische redenen zijn ontlasting aan het opeten is zijn er vaak ook andere symptomen waar de hond last van heeft. Denk eens aan veel piepen. Het is dan belangrijk dat je met je hond een bezoekje brengt aan de dierenarts.

Niet medische oorzaken kunnen te maken hebben met de opvoeding van de hond. Wanneer er bij de zindelijkheidstraining vaak de hond zijn kop in zijn uitwerpselen wordt geduwd kan deze ervoor zorgen dat de hond gewend raakt aan de geur van zijn eigen uitwerpselen.

Ook het straffen van het onzindelijk zijn van de hond kan averechts werken, de hond leert zichzelf dan aan om zijn uitwerpselen op te ruimen door middel van het opeten hiervan. Ook wanneer de hond op jonge leeftijd vaak en lang alleen is geweest in de ruimte waarin hij zelf zijn behoefte heeft gedaan kunnen er problemen ontstaan.

Ondervoeding kan daarnaast ook nog tot gevolg hebben dat dieren hun eigen uitwerpselen op gaan eten. Zelf de hond voldoende voedsel geven, ook wanneer je weg bent, is dus erg belangrijk. Als laatste kan het voorkomen dat door medicijngebruik de hond een grotere eetlust ontwikkeld. Wanneer hier niet gehoor aan wordt gegeven zal de hond ook andere manieren zoeken om meer te eten.

Gelukkig komt het maar zelden voor dat medicijngebruik de oorzaak is van het poep eten. Vaak zijn dit dan wel medicijnen welke niet goed zijn voor de hond.
Verboden te poepen

Hoe krijgt je hond het voedsel binnen?

Doordat er de laatste jaren steeds meer verbeteringen zijn gekomen in het voedsel van honden krijgen ze veel gezonde voedingsstoffen binnen. Toch kan het zo zijn dat honden een verstoorde opname van voedsel hebben. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de hond ook van de tafel eten krijgt, het geven van extraatjes, het type voeding wat gegeven wordt maar ook de methode van voeren.

Mede hierdoor kan het zo zijn dat ze van straat beginnen te eten en zo dus hun eigen ontlasting of dat van anderen binnen krijgen. Na een tijdje begint de hond het eten van poep lekker te vinden en steeds vaker poep op te eten op straat. Doordat wij vaak dan ook nog eens aandacht aan de hond gaan besteden, ook al is het negatief en straffend bedoelt, ziet de hond dit al snel als zelf belonend gedrag.

Hij eet iets wat hij lekker vindt en krijgt ook nog eens extra aandacht hierdoor van de baas. Doordat wij straffend optreden ziet de hond ons als concurrentie wat tot gevolg heeft dat hij de poep nog sneller naar binnen zal willen werken. Het straffen werkt dus averechts en is dan ook niet aan te raden om te gaan doen.

 

Interessante video

Aanpassingen maken in het voedingspatroon

Een aanpassing waar vaak veel honden baat bij hebben is het veranderen van de voeding. Wanneer je denkt al goede voeding te geven aan je hond is het van belang dit ook eens te laten controleren door een expert. De dierenarts kan je hiervoor vaak ook voorzien van adviezen en eventueel aanpassingen geven. Grote verschillen worden vooral waargenomen bij honden welke van blikvoer overstappen op brokken.

Ook kan ervoor gezorgd worden dat wanneer de hond honger heeft dit gevoel onderdrukt wordt. Vaak wordt aangeraden om de groenten toe te voegen aan de voeding van de hond. Vooral sperziebonen lijken zich hier goed voor te lonen. Sowieso wordt er vaak aangegeven om het voedingspatroon van de hond tijdig te veranderen.

Wissel bijvoorbeeld eens tussen verschillende soorten vast voedsel of geef de hond eens vers eten in plaats van brokken of blikvoer. Wanneer honden jarenlang hetzelfde voer krijgen kunnen er ook tekorten ontstaan in de voedingsstoffen welke zij binnenkrijgen. Het kan zijn dat je hond onvoldoende mineralen en vitamines binnenkrijgt.

Probiotica kan ervoor zorgen dat de hond voldoende supplementen binnen krijgt via zijn eten. De eigen poepgeur kan ook worden veranderd. Ananas zou ervoor zorgen dat de lekkere smaak van de eigen poep wordt verminderd. Ook geraspte courgette door het eten van de hond kan ervoor zorgen dat de geur van de poep veranderd en de hond zijn ontlasting niet meer wil aanraken.

Hond eet brokken

Ga bewuster met je hond er op uit

Doordat honden een zelf belonend karakter hebben kunnen er ook gedragsproblemen ontstaan wanneer de hond ontlasting blijft eten. Wanneer ze eenmaal voor zichzelf ontdekt hebben dat ontlasting lekker is, is het moeilijk om ze af te leren hiervan af te blijven. Wanneer je dit gedrag wil veranderen is het belangrijk om consequent te werk te gaan en ook het nodige geduld te bewaren.

Om het eten van ontlasting aan te pakken tijdens het wandelen is het nodig om het wandelritueel aan te passen. Tijdens de wandelingen met de hond zijn wij ons vaak onbewust van elkaar. De hond loopt met zijn kop naar de grond gericht te snuffelen terwijl wij druk bezig zijn met onze telefoon. Onze aandacht is niet op de hond gericht maar op andere zaken. Dit moet anders!

We moeten bewuster met de hond wandelen en ook meer aandacht geven aan onze hond. Beloon je hond ook voor aandacht die hij aan jou geeft tijdens de wandeling. Neem wat speeltjes mee zoals een bal of frisbee of lekkere snoepjes. Zorg ervoor dat het een ander speeltje is dan dat de hond thuis gebruikt, neem geen bal of knuffel mee waarmee hij thuis ook altijd al speelt. Kies wel voor een speeltje wat je echt samen met je hond kan doen. Jij kan de bal gooien en de hond kan hem dan weer ophalen en naar je toebrengen.

Hetzelfde met de frisbee. In principe zorg je er op deze manier voor dat de hond zijn focus verlegt. Van het eten van de poep verlegt hij zijn aandacht naar het speeltje en dus ook naar jou. Probeer dan ook elke keer wanneer je denkt dat je hond geneigd is om toch ontlasting van hemzelf of een andere hond te eten hem met het meegenomen speeltje af te leiden.

Wanneer je er met je hond uit bent en hij moet zijn behoefte doen, zorg er dan voor dat je snel bent met opruimen! Niet alleen op de plaatsen waar aangegeven wordt dat poep moet worden opgeruimd. Zorg er dus voor dat je altijd een poepschep of poepzakjes bij de hand hebt wanneer je met je hond gaat wandelen.

 

Last van stress?

Net zoals mensen kunnen honden ook last hebben van stress. Dit kan bijvoorbeeld doordat de gezinssituatie veranderd is. Is er bijvoorbeeld een nieuw gezinslid bij gekomen waardoor de hond minder aandacht krijgt? De hond kan dan juist om aandacht te krijgen stoute dingen gaan doen.

Zijn de baasjes van de hond uit elkaar en is een gezinslid hierdoor ergens anders gaan wonen? De hond kan zijn oude gezinslid dan enorm missen en ook om dit te uiten ander gedrag gaan tonen. Ben je veel weg met de hond naar cursussen of sporttrainingen? Dan kan het zijn dat de hond te veel aan het doen is en hierdoor gedragsproblemen krijgen.

Soms zijn de spanningen voor de hond ook te veel waardoor hij ontlasting gaat eten. Zorg ook voor voldoende afwisseling in het leven van de hond. Elke keer hetzelfde stukje lopen is op laatst ook erg saai. Met een nieuwe looproute worden ook nieuwe plekjes ontdekt en is de hond hier meer mee bezig dan met zijn ontlasting.

Hapt je hond toch nog een keer in de poep? Maak er dan geen groot issue van. Blijf kalm en probeer een van de bovenstaande manieren van het afleren uit.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 32 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *