Een hond achteruit leren lopen: zo doe je dat!

hond lopend buiten

Vanaf de geboorte doorlopen honden verschillende ontwikkelingsfasen. Een van die ontwikkelingen is het leren lopen. Na de geboorte duurt het gemiddeld zo’n vier weken totdat een puppy loopt. Vooruit lopen is vanzelfsprekend, terwijl achteruit lopen is een commando dat je moet aanleren aan een hond. Als je wilt weten waarom het belangrijk is dat een hond dit leert en hoe je dit het beste moet aanpakken, lees dat dit artikel.

 

Waarom is het belangrijk dat een hond achteruit kan lopen?

Achteruit leren lopen is een belangrijke vaardigheid voor elke hond. De beweging helpt erbij om het lichaam van een hond veilig en efficiënt te leren gebruiken. Ook is het nuttig voor de kracht en conditie van een hond. Het aanleren vergt training, hoe dat in zijn werk gaat, lees je hieronder.

 

Stappen om jouw hond dit aan te leren

Er zijn verschillende manieren om een hond achteruit te leren lopen. Je kunt het als een training aanleren of op een natuurlijke manier aanleren. Hieronder staat eerst beschreven hoe je het aan de hond gaat aanleren met behulp van training. Vervolgens staat beschreven hoe de natuurlijke manier in zijn werk gaat. Ben je benieuwd geworden hoe je dit doet? Lees dan verder.

 

Training: terug naar het doel

Allereerst is het belangrijk om na te denken welk commando je gaat gebruiken, zodat een hond dit gaat herkennen en de beweging eraan gaat koppelen. Kies bijvoorbeeld voor het commando terug of achteruit. Daarnaast moet een hond ook zijn linker- en rechterpoot gelijkwaardige stappen kunnen maken. Voordat je gaat beginnen, leg je een doelwit klaar. Je kan kiezen voor een antislipmat. Zorg ervoor dat de mat ongeveer zo groot is als de hond. Later kun je het doelwit verkleinen.

Als je gaat beginnen met de training, zet je de hond op de mat, beloon je hem met brokjes en klik je met de clicker. Dit is een klein plastic kastje waar een plaatje van metaal in zit. Deze kun je indrukken, waardoor een klik geluid ontstaat.

Zorg dat je naar de hond kijkt en je tenen recht voor zijn tenen hebt. Gooi het brokje tussen je voeten. De hond zal het brokje opeten en naar je opkijken. Herhaal dit enkele keren zodat de hond niet de kans krijgt om te gaan zitten. Gebruik hierbij de clicker als beloning. Je leert hiermee de hond om op en neer te kijken, terwijl hij met zijn poten op de mat staat. Als de hond naar je opkijkt zonder dat hij gaat zitten en de brokjes te eten, zet dan een stap achteruit. Blijf de hond belonen met de clicker totdat hij zijn achterpoten weer op de mat heeft. Je vergroot steeds de afstand en op een gegeven moment zal het brokje ver genoeg van de mat zijn, zodat de hond van de mat moet afstappen. Blijf de clicker gebruiken totdat de hond de mat weer raakt. Natuurlijk gebruik je de clicker niet om het commando te geven, maar alleen als beloning als de hond het juiste gedrag vertoond.

Hieronder hebben we de stappen op een rijtje voor je gezet:

  1. Bedenk een commando dat je gaat gebruiken, bijvoorbeeld terug of achteruit
  2. Zorg dat een hond met links en rechts gelijkwaardige stappen zet
  3. Gebruik beloningen, zoals een clicker, brokjes of een hondensnack
  4. Leg een doelwit klaar. Je kunt bijvoorbeeld een antislipmat gebruiken
  5. Zet de hond op de mat, beloon hem met brokjes en gebruik de clicker
  6. Gooi het brokje tussen je voeten
  7. Vergroot steeds de afstand

De natuurlijke methode

Een andere manier om een hond achteruit te leren lopen, is door af te wachten totdat een hond uit zichzelf stappen naar achter zet. Op het moment dat een hond dit doet, beloon je hem door bijvoorbeeld ja te zeggen en hem een brokje te geven. Als dit vaker voorkomt, zal een hond het herkennen en er achter komen waarom hij het brokje heeft verdiend. Dan zul je zien dat een hond vanzelf stappen naar achter gaat zetten. Je kunt het steeds verder opbouwen door een hond pas bij twee stappen naar achter te belonen. Vervolgens pas bij drie stappen. In deze fase is het ook belangrijk om er een commando aan toe te voegen. Dan gaat een hond begrijpen dat hij wordt beloond als hij het commando opvolgt.

hond met riem in de mond

Wat zijn de mogelijke obstakels tijdens het aanleren?

Het aanleren van achteruit lopen vereist veel coördinatie en focus van een hond. Er zijn enkele obstakels waar je tegenaan kan lopen tijdens het aanleren. Twee van de meest voorkomende obstakels lees je hieronder:

  • De hond gaat zitten
    Dit komt veel voor en zul je ongetwijfeld wel eens hebben gezien: een hond zal snel geneigd zijn om te gaan zitten. Als een hond gaat zitten, dan is het fysiek natuurlijk niet mogelijk om achteruit te lopen. Een hond moet staan, voordat hij achteruit kan lopen. Zodra je dit jouw hond duidelijk hebt gemaakt zal dit proces een stuk gemakkelijker verlopen.

 

  • De hond gaat scheef achteruit
    Het komt ook regelmatig voor dat een hond wel achteruit loopt, maar dat hij scheef naar achteren gaat. Dit komt omdat een hond dan met zijn ene poot langere passen maakt dan met zijn andere poot. Hierdoor gaat een hond scheef naar achter. Je zult moeten zorgen dat een hond gelijkwaardige passen maakt, zodat hij recht naar achter zal lopen.

 

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om een hond aan te leren om achteruit te lopen. Bedenk voor jezelf welke methode bij je past en ga het proberen. Mocht het toch niet werken, dan kun je ook altijd voor een andere methode kiezen. Heb je ervaring met het aanleren van achteruit lopen bij je hond? Of heb je nog meer tips die werken? Laat het dan vooral weten!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *