Puppy bijten afleren [uitleg en tips]

Puppy rottweilers bijten afleren

Een puppy die overal in bijt lijkt in het begin schattig, maar wees wel bewust dat dit gedrag op latere leeftijd moeilijker is af te leren.

Je kunt beter nu je puppy afleren om te bijten in het meubilair dan wanneer deze volwassen is.

Ondanks dat dit artikel geschreven is om puppies te leren niet te bijten zijn de oefeningen ook toepasbaar bij oudere honden (zolang het niet om een agressieve vorm van bijten gaat).

 

De eerste paar paar weken na het in huis halen van een pup is extra belangrijk om de communicatie met de puppy goed aan te leren. In deze fase heeft de pup nog geen idee welk gedrag wenselijk is en welk gedrag juist onwenselijk.

 

De hond weet vaak (nog) niet wat wel, en wat juist niet mag. Voorbeelden van veel voorkomend gedrag bij puppies:

 • De bank, veters, schoenen of andere dingen kapotbijten.
 • Binnen de behoefte doen.
 • Bijten op je hand (Lijkt schattig als pup, maar al na een paar weken worden de tanden scherper en zal dit toch echt minder schattig worden).

De meeste puppies bijten in alles wat los en vast zit, van de riem tot je handen.

Je zult de hond dus aan moeten leren wat is toegestaan en wat niet, maar wel op een geduldige manier.

Puppy duitse herder

Waarom geduldig?

 

Omdat je niet van de hond kunt verwachten dat deze in één dag alle grenzen weet. Deze zul je keer op keer moeten aangeven door consistent te zijn.

 

Een pup heeft superveel afleiding, je ziet puppies welke enthousiast zijn vaak naar van alles kijken.

 

Bijten is voor een pup een manier om de wereld te ontdekken, je ziet pups vaak hun tanden in van alles en nog wat zetten. Pups willen vaak bijten omdat ze last hebben van hun tanden, maar in veel gevallen is het dus ook een stukje aftasten van de omgeving.

 

Als je de hond niet vroegtijdig afleert om te bijten zal deze het blijven doen, en met de (na enkele weken) scherper wordende tanden heeft de hond zelf niet door dat het steeds meer zeer begint te doen bij mensen. Het is dus heel belangrijk om de hond al in een vroeg stadium af te leren om te bijten.

 

Je wilt ook dat de pup zoveel mogelijk gewend is, zodat het een makkelijke hond wordt.

 

Leuke oefeningen om met je puppy te doen

 • Vreemden naar je hond laten komen en deze op laten pakken.
 • De tanden bekijken en het tandvlees aanraken (dit maakt het ook makkelijker later tandproblemen te bekijken, veel grote honden welke ik tegenkom hebben dit niet geleerd waardoor het bijna onmogelijk is normaal naar hun gebit te kijken).
 • De poten masseren (Maar niet om te kietelen, hierdoor zal de hond het vrijwel nooit meer accepteren dat je aan zijn poten zit!)

Begin ook vast met het leren van de basis van clickertrainen, dit scheelt veel werk in de maanden die volgen.

Ook bij honden zul je periodes doormaken waarbij de communicatie makkelijker gaat. Opgroeiende honden hebben ook ‘fases’ waarin zij minder luisteren.

Terug naar de bijtproblemen.

Puppy bijt in touw

Zo leer je het bijten af

Zorg altijd dat je veel speeltjes hebt voor de hond om mee te spelen, dit zal al voor een deel voorkomen dat de hond het volledige meubilair kapot zal kauwen. Hondenspeeltjes zijn niet duur, en met een beetje creativiteit kun je zelf hondenspeeltjes maken.

Puppys met speeltouw

Naast speeltjes zul je ook zeker kluiven moeten hebben om de hond bezig te houden.

Zeker een puppy hoort altijd wat te kluiven te hebben.

Heeft een puppy niets om in te bijten, dan zullen ze al snel in je handen of gezicht gaan bijten, of bijten in het meubilair.

 

Zorg ook voor een speeltouw, wanneer de pup een ‘bijt’ bui heeft kun je dit touw gebruiken om met de hond te spelen. Zo leert de pup al van jongs af aan dat deze in het touw mag bijten.

 

Veel mensen reageren hierop met het antwoord ‘de hond heeft al een touw liggen maar speelt er weinig mee’.

Ook hoor je vaak mensen die zeggen om de hond juist niet met een touw te laten spelen, omdat je zo leert stoeien.

 

Spelen met het touw is één van de beste oefeningen om de hond te leren, als je het maar op de juiste manier doet!

Speelgoedtouw honden

Je wilt de hond leren in het touw te bijten, zo kun jij aangeven wanneer de hond met het touw moet spelen. Vervolgens is het belangrijk om te leren aan te geven wanneer de hond moet stoppen met in het touw te bijten. Zo krijg je volledige controle over het bijtgedrag van de pup!

 

Dit afleren van het bijten in het touw doe je als eerste door het touw stil te houden, zo maak je het minder interessant voor de pup om door te spelen. De pup zal nog best een tijd doorspelen maar omdat je het touw stil houdt, verliest deze vanzelf zijn interesse, vervolgens beloon je de pup wanneer deze het touw loslaat.

 

Wanneer de hond wild blijft, (vaak als de pup al iets ouder is) dan kun je deze ook met een snoepje belonen wanneer deze het touw loslaat.

Puppy bijt in stok

Oplossing voor als de hond bijt zodra je aan hem zit (of aan zijn poten)

Zorg dat je lekkere snoepjes bij de hand hebt. Ga nu voorzichtig aan de hond zitten, bijt de pup normaal gesproken als je aan zijn poten zit? Dan zit je voorzichtig aan zijn poten.

Bijt de hond dan doe je niets. Dit herhaal je tot de hond een keer niet bijt, dan beloon je de hond meteen met een snoepje.

Na verloop van tijd zal de hond bijten vervangen door likken.

Als de hond bij normale aanrakingen niet meer bijt, pak je de hond op zijn rug. Veel pups zien dit als spelen en zullen beginnen te bijten. Zodra deze stopt met bijten kun je hem belonen met een snoepje, ook hier zal na verloop van tijd het bijten vervangen worden door likken.

 

Wat als de puppy één van mijn kinderen speels bijt?

Laat één ding voorop staan: dit is niet de schuld van de kinderen! Los van het gedrag dat deze vertonen. Het is jouw taak de hond zo op te voeten dat deze de kinderen niet speels bijt. Doe dit met de bovenstaande oefeningen.

Ook als de hond gasten bijt kun je niet gasten vragen hun gedrag aan te passen! Zorg dat de hond uit de kamer of aangelijnd is.

Wat kan ik mijn hond nog meer leren?

Na het afleren van bijten is het tijd om met de echte training te beginnen.

Als eerste kun je beginnen met de puppy zijn naam leren.

Vervolgens kun je de volgende stappen doorlopen:

Aanvullende video’s

Ik hoop dat deze informatie je helpt bij het afleren van het bijten. Heb je vragen of wilt een onderdeel niet lukken dan kun je een bericht achterlaten.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 5 Average: 4.6]
Delen
 •  
 •  
 •  
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
  8
  Shares
 •  
  8
  Shares
 •  
 •  
 •  
 • 8
 •  
 •  
 •  
0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Log in with your credentials

Forgot your details?