Carocroc hondenvoer: welke brok voor jouw hond?

Carocroc honden brokken opties

Het lijkt tegenwoordig wel of er iedere week nieuw hondenvoer op de markt komt. Sommige hondenbaasjes zweren bij de Bones and Raw Food-methode (BARF) of Natuurlijke Rauwe Voeding (NRV), terwijl anderen kiezen voor blikvoer of brokken. Welke voeding het meest geschikt is voor jouw hond is afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, grootte, lichamelijke conditie en energieniveau.

In dit artikel gaan we dieper in op hondenbrokken. Wat voor brokken zijn er allemaal en welke voedingsstoffen bevat een goede brok? Ook beschrijven we verschillende soorten hondenbrokken van het merk CaroCroc.

 

De voor- en nadelen van hondenbrokken

De reden dat BARF en NRV zo populair zijn, is dat deze hondenvoedingen volgens velen dichter bij de natuur van onze huisdieren staan. Een wolf zie je tenslotte ook geen hondenbrokken eten. Dat is natuurlijk waar, maar onze honden, ook al zijn ze van nature carnivoren, zijn zo geëvolueerd dat ze naast vlees en vis ook andere ingrediënten kunnen verteren, zoals groenten en eieren.

Bovendien hoeft jouw huisdier zijn kostje niet in de natuur bij elkaar te scharrelen, maar krijgt hij het keurig op een vast tijdstip geserveerd. Ook al zijn brokken dan wat minder natuurlijk qua vorm van voeding, ze bevatten wel alle noodzakelijke voedingsstoffen om jouw, niet zo wilde, viervoeter gezond te houden.

Voordelen van hondenbrokken zijn:

  • Makkelijk te doseren, zodat je meer controle hebt over het gewicht van je hond
  • Relatief goedkope voeding die in principe alle benodigde voedingsstoffen bevat
  • Goed voor het hondengebit
  • Verkrijgbaar in allerlei variaties, smaken en voor verschillende leeftijden

Maar er zijn ook enkele nadelen:

  • Veel brokken op de markt zijn van inferieure kwaliteit en bevatten onnatuurlijke ingrediënten en/of niet alle benodigde voedingsstoffen
  • Brokken kunnen gaan vervelen

 

Hoe weet je wat een kwalitatief goede hondenbrok is?

Goede hondenbrokken bevatten een ruime hoeveelheid vlees en/of vis en verder alleen natuurlijke ingrediënten. Eiwitten (proteïnen) en vetten zijn de belangrijkste voedingsstoffen die zorgen voor een gezonde hond, maar daarnaast heeft je viervoeter ook dagelijks koolhydraten (bijvoorbeeld uit aardappelen of graan), mineralen (calcium en fosfor), vitamines en water nodig om goed in zijn vel te blijven zitten.

Check dus altijd de verpakking of online omschrijving of de brok aan deze vereisten voldoet. Over het algemeen kun je er wel van uitgaan dat de goedkoopste hondenbrokken uit de supermarkt misschien wel goed zijn voor je portemonnee, maar niet het beste voor de gezondheid van je trouwe huisgenoot. Op de lange termijn kun je dan ook geconfronteerd worden met hoge dierenartsrekeningen, dus investeer liever meteen in goede voeding voor je viervoeter.

 

Twee verschillende vormen hondenbrokken

Brokken zijn er in twee vormen: krokante/geëxtrudeerde brokken en geperste brokken. Op de krokante versie moeten honden goed kauwen, wat een pluspunt is als je een hond hebt die zijn maaltijd binnen no time naar binnen schrokt. Geperste brokken zijn een geschikte keus voor actieve honden.

Ze vallen in de maag uit elkaar en dit zorgt ervoor dat ze niet zwaar op de maag liggen. Op deze twee vormen brokken heb je dan weer allerlei variaties, zoals brokken om af te vallen, puppybrokjes en brokken voor honden met artrose.

 

Hoeveel en hoe vaak?

Hoe vaak je een hond te eten moet geven, hangt onder andere af van de levensfase. Puppy’s tot een leeftijd van twaalf weken krijgen bijvoorbeeld viermaal per dag een kleine portie, terwijl een volwassen hond tweemaal per dag een lekkere bak brokken voorgeschoteld krijgt. De hoeveelheid brokken is met name afhankelijk van de grootte en het ras van je hond en de mate van activiteit.

Op de verpakking staat vaak een handige tabel, waaruit je kunt afleiden wat de perfecte hoeveelheid is voor jouw viervoeter. Let op dat je na de maaltijd je hond even rust gunt en niet meteen gaat wandelen. Je viervoeter loopt dan namelijk risico op een maagtorsie, een gevaarlijke situatie waarbij de maag kantelt.

 

Hoe laat je een hond overstappen op ander voer?

Wil je jouw hond een ander soort brokken gaan geven? Of wil je overstappen van bijvoorbeeld blikvoer naar brokken? Doe dit dan altijd geleidelijk, want het spijsverteringsstelsel van je harige huisgenoot heeft tijd nodig om te wennen. Ga je te snel, dan kan je huisdier bijvoorbeeld last krijgen van diarree of gaan overgeven.

Begin met een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer door de oude soort voer te mengen. Meng in de dagen daarna steeds grotere hoeveelheden van het nieuwe voer door de oude soort, totdat de overstap compleet is.

 

CaroCroc: welke brok voor jouw hond?

CaroCroc is een Nederlandse fabrikant van honden- en kattenbrokken. Dit familiebedrijf bestaat al sinds 1932. CaroCroc produceert verschillende soorten brokken met 100 procent natuurlijke ingrediënten en afgestemd op de energiebehoefte van jouw hond. Voor iedere viervoeter heeft CaroCroc wel een smakelijke brok.

 

CaroCroc Small Breed

Dit voer is speciaal afgestemd op de behoeften van kleine honden. Zo hebben deze honden een kleine bek, maar dezelfde hoeveelheid tanden als een grote hond, wat het risico op tandplak en -steen vergroot. Daarom bevat deze brokken natriumtripolyfosfaat en extra zink.

Ook worden kleinere honden gemiddeld ouder en krijgen zij meer te maken met verouderingsverschijnselen. De extra vitamine E gaat celveroudering tegen. L-carnitine stimuleert de vetafbraak, waardoor kleine honden die snel neigen naar overgewicht, hun perfecte figuurtje behouden.

 

CaroCroc Grain Free

Deze graanvrije hondenvoeding is speciaal gecreëerd voor viervoeters die last hebben van voedselovergevoeligheid. De brokken bevatten verse kip en zijn rijk aan aardappel en gevogelte. De toegevoegde bietenpulp zorgt voor een gezonde darmflora en daarmee voor een goede ontlasting. Verder bevatten deze hondenbrokken zalmolie, een ingrediënt dat zorgt voor een goede conditie van de huid en een mooie vacht.

 

CaroCroc Senior

Voor de oudere hond met een lagere energiebehoefte heeft CaroCroc een speciale brok voor senioren ontwikkeld. Deze brokken bevatten minder eiwitten en vetten, om overgewicht te voorkomen. Daarnaast zitten er in CaroCroc Senior Omega 3- en 6 vetzuren, stofjes die onder andere de lever, nieren en gewrichten ondersteunen en het afweersysteem versterken.

 

CaroCroc Original

Deze brok is een passende voeding voor volwassen, middelgrote honden die geen gezondheidsklachten hebben en goed op gewicht zijn. CaroCroc Original bevat de, volgens deskundigen, perfecte eiwit- en vetgehaltes: 23 procent eiwit en 12 procent vet. Verder zitten ook in deze variant Omega 3- en 6 vetzuren, die goed zijn voor de gezondheid van je hond, maar die hij niet zelf aan kan maken.

 

CaroCroc Low Energy

Krijgt jouw huisdier minder dan een uur lichaamsbeweging per dag of is hij snel een paar kilootjes te zwaar? Probeer dan eens CaroCroc Low Energy. Minder beweging betekent een lagere energiebehoefte en daarom zitten er in deze hondenbrokken minder vetten en eiwitten dan in CaroCroc Original, namelijk 22 procent eiwit en 8 procent vet.

 

CaroCroc High Energy

Als jouw hond juist meer dan drie uur per dag intensief beweegt, bijvoorbeeld omdat je een jachthond hebt of aan endurance training doet, dan heeft hij meer energie nodig om gezond te blijven. CaroCroc High Energy bevat flink wat meer eiwitten en vetten dan de gemiddelde brok: 28 procent eiwit en 20 procent vet. Deze brokken zorgen ervoor dat je viervoeter genoeg energie binnenkrijgt om te kunnen presteren.

 

CaroCroc Puppy Large Breed

Speciaal voor puppy’s van grote hondenrassen ontwikkelde CaroCroc deze brok. Om het risico op gewrichtsproblemen te beperken, is het belangrijk dat deze pups niet te snel groeien. Maar om een gecontroleerde groei mogelijk te maken en voldoende energie over te houden om lekker te spelen, heeft je pup wel behoefte aan extra eiwitten en vetten. In deze brokken zit dan ook 25 procent eiwit en 17 procent vet.

 

CaroCroc Puppy

Deze hondenbrokken, voor pups van kleine en middelgrote rassen, bevatten nog wat meer eiwitten en vetten dan de Large Breed-variant: 28 procent eiwit en 18 procent vet. Daarnaast bevat deze puppybrok gist en vitamine E, stoffen die de weerstand van je nieuwe vriendje ondersteunen. Je kunt deze brokken vanaf een leeftijd van vier weken geven.

 

CaroCroc Senior Sensitive

Heeft jouw oudere hond last van gevoelige darmen, huid of maag? Deze brok is rijk aan lam, een licht verteerbaar ingrediënt, maar heeft een lager eiwit- en vetgehalte in verband met de lagere energiebehoefte van senioren. Verder zorgt vitamine E voor een optimale weerstand en gaat dit gezonde stofje ook nog eens cel veroudering tegen. De toegevoegde omega 3- en 6 vetzuren ondersteunen de nier- en leverfunctie.

 

CaroCroc Skin Support

Sommige viervoeters hebben last van een gevoelige huid of hebben (tijdelijk) last van een verslechterde vacht- en huidconditie. CaroCroc Skin Support kan in zo’n geval uitkomst bieden. De verse zalm en zalmolie in deze hondenbrokken zorgen voor een gezonde huid en stralende vacht. De voeding is vrij van tarwegluten, een stofje dat regelmatig verantwoordelijk is voor allergische reacties.

 

CaroCroc Superior

Deze ‘superieure’ brokken zijn ontwikkeld voor honden met een gevoelig spijsverteringsstelsel en wiens vachtconditie wat te wensen overlaat. Door het lagere eiwitgehalte (20 procent) is er minder kans op allergische reacties. De verse lam, rijst en mais zorgen voor een gezonde spijsvertering, terwijl bietenpulp bijdraagt aan een goede darmflora. CaroCroc Superior bevat geen tarwegluten.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 16 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *