Hond is aanhankelijk – Is dat erg?

Hond starend uit raam

Is jouw hond heel erg aanhankelijk? Plakt hij constant aan je? En volgt jouw hond je overal naartoe? Als jij jezelf en je hond hierin terug herkent dan kan het zo zijn dat jouw hond heel aanhankelijk is en dus verlatingsangst heeft. Dit is vervelend voor de hond en zijn baasje.

De hond wil constant bij je zijn, terwijl dit niet 24 uur kan. En jij wordt vanwege de verlatingsangst en aanhankelijkheid van je hond belemmert in jouw dagelijkse werkzaamheden. Er zijn situaties die jouw hond kunnen triggeren om verlatingsangst te hebben. Denk hierbij aan het feit dat je 8 tot 9 uur op het werk bent.

Voor ongeveer 50% van de honden is dit het probleem. Dit brengt weer teweeg dat zij het gevoel wat zij hebben op een minder leuke wijze kunnen tonen. Ze kunnen gaan piepen en huilen. Ook kunnen zij vanwege hun verlatingsangst overal in huis lopen poepen en plassen. En zij kunnen zelfs jouw mooie meubels beginnen te slopen. Als jij zo’n hond hebt dan kan dit invloed hebben op alles in jouw leven. Wist je dat dit daarom ook de hoofdreden is waarom mensen vaak hun hond weg willen doen. Maar dit valt te voorkomen.

 

Hebben alle honden last van verlatingsangst?

Honden die vaak iemand om zich heen hebben zijn vaak heel lief en sociaal. Zij voelen dat zij een goede band met hun eigenaar hebben. Dat maakt dat ze hun baasje overal naartoe volgen. Ga jij naar het toilet? Dan komt je hond achter je aan. Moet je even naar de keuken en denk je dit alleen te doen? Nou nee, daar komt jou vierpotige vriend. Tijdens het tv kijken komt de hond bij jou liggen. In de avond wilt hij bij jou in bed. En als je dat afgekeurd dan ligt hij naast het bed.

Waar jij ook naartoe gaat is hij te vinden. Zijn blik volgt je overal naartoe en verliest je niet uit het oog. Niet alleen pups kunnen last hebben van verlatingsangst. Ook oudere honden hebben hier nog wel eens last van. Er is niet maar een oorzaak hieraan gekoppeld. Er kunnen verschillende dingen zijn die maken dat je hond last heeft van verlatingsangst en daarom aanhankelijk wordt.

Hond knuffelt met jongetje

De meest voorkomende oorzaken

  • De hond is te lang alleen thuis en weet niet wat hij moet doen.
  • Hij ziet zijn baasje niet en kan zich niet uiten en gaat de meubels slopen.
  • Je hebt de hond nooit geleerd om alleen in de woning alleen te zijn.
  • Er is een verandering in huis waarvoor de hond geen oplossing of reden heeft.
  • Zijn baasjes zijn gescheiden of kinderen verlaten de woning.
  • Je bent pas verhuisd en de hond is zijn nieuwe omgeving niet gewend.
  • De hond heeft iets naars meegemaakt toen hij een dag alleen in de woning was.

De hond is wel aangeleerd om alleen thuis te zijn. Dat ging een tijd lang goed. Een tijd later hoefde de hond niet meer alleen thuis te zijn. Toen dat weer veranderde kon de hond niet meer alleen thuis zijn, omdat hij dit was ontwend. Honden hebben dan weer tijd nodig om hieraan te wennen. Het alleen thuis blijven moet ze daarom dus weer aangeleerd worden.

  • Dementie Als een hond ouder wordt kan hij ook erg aanhankelijk worden vanwege veranderingen in hun brein.
  • Lichamelijke aandoeningen. Lichamelijke aandoeningen kunnen net als bij de mens ervoor zorgen dat de hond zich anders dan normaal gaat uiten.

 

Jouw hond weet precies waar hij je moet vinden!

Honden zijn erg slimme dieren. Je hond beseft niet pas op het moment dat je de deur achter je op slot doet. Hij ontdekt dat veel eerder. Jouw hond weet precies wat jouw routine is op het moment dat jij de deur uit wilt gaan. Niet voor niets noemen ze honden mensen vrienden. Ze weten meer over jou dan je denkt.

Jouw hond merkt dat je de deur uitgaat doordat hij merkt dat je bijvoorbeeld je schoenen en jas aandoet. Ook als jij jouw sleutels pakt merkt jouw hond iets op. Een ieders routine is anders dus wat jouw hond opmerkt kan heel anders zijn dan hier staat geschreven.

  • Jouw hond voelt van alles op het moment dat jij weggaat en weet niet wat hij of zij met deze gevoelens moet doen.
  • Jouw honds hartslag verhoogt zich en hij vraagt zich af of hij met jou mee kan en mag.
  • Jouw hond volgt je naar de deur in de hoop dat jij niet echt weggaat of dat hij op z’n minst mee mag met jou.

Maar jij kan de hond niet overal mee naartoe nemen en gaat echt weg. Je knuffelt hem en stelt probeert hem gerust te stellen dat jij echt terugkomt. Jouw hond moet zijn emoties kwijt en moet snel van de stress af. Honden beginnen dan vaak met het vernielen van spullen. Dit is niet om jou te pesten of boos te maken, maar gewoon een manier om zijn gevoel te uit.

Andere honden gaan bijten aan de meubels. Tja, honden hebben geen besef van geld of de waarde van jouw spullen. Ook heb je honden die gelijk op het moment van jouw vertrek uit stress hun behoefte moeten doen. Ze kunnen het niet ophouden, ondanks ze daarvoor wel door jou zijn getraind. Belangrijk is om de hond niet af te straffen wanneer je de woning weer betreedt. Honden beseffen niet dat jij ze straft vanwege wat ze in het huis gedaan hebben.

De tijdsduur tussen de handeling en de straf is veel te lang. Wat je niet wilt is dat de hond de straf gaat associëren met jouw terugkomst. Je maakt de hond dan erg bang voor jou. De hond zal dan denken elke keer gestraft te zullen worden als jij thuiskomt. Zo lopen de emoties bij het dier nog hoger en ben je nog verder van huis. Honden hebben geen uitlaatklep zoals wij dat hebben. Hun reactie bij angst en stress is heel anders dan bij de mens. Daar moet je dus rekening mee houden.

Hond sloopt kussen

Wat kan jij doen om jouw hond minder aanhankelijk te maken en van zijn verlatingsangst af te helpen?

Er kan zeker iets aan jouw honds verlatingsangst gedaan worden. Je kan ze zelfstandig maken, maar dat gebeurt niet een, twee, drie! Je moet er de tijd voor nemen, goed plannen, maar ook erg veel geduld hebben. Heb je dit niet dan zul je gegarandeerd falen. Allereerst is het belangrijk dat jouw hond niet meer constant in jouw buurt is. De hond moet aangeleerd worden dat het geen ramp is al hij niet constant naast jou is.

Hierbij kan je de “af en blijf” oefening gebruiken. Zo leer je de hond niet altijd op je te springen of je achterna te lopen. Het is de bedoeling dat de hond gewoon zijn eigen gang kan gaan als jij in dezelfde ruimte bent. Jij moet gewoon de krant kunnen lezen of aan de telefoon kunnen zitten zonder dat de hond per se op je schoot komt liggen.

Als dit goed lukt dan kan je beginnen met het trainen van de hond wanneer u de ruimte verlaat. Bouw dit langzaam en blijf niet te lang weg.  Laat de hond rustig en op z’n gemak hieraan wennen. Zo heb je sneller het gewenste resultaat.

Geef de hond afleiding!

Als de hond rustig ligt leg dan iets voor de hond neer en ga op 1 tot 2 meter afstand bij hem vandaag zitten. Het voorwerp kan zijn een speeltje, een koekje of iets anders waarvan je weet dat jouw hond daarvan geniet. Als jouw hond netjes is blijven liggen dan beloon je hem door hem dat speeltje of koekje te geven. Laat de hond niet te lang liggen. Het langzaam opbouwen bij de training is erg belangrijk als je succes wilt boeken.

Langzaam vergroot je dan ook de afstand tussen de hond en het speeltje of koekje. Leg deze bijvoorbeeld bij de deur en loop weg. Kom na korte tijd gauw terug en als de hond op dezelfde plek is gebleven kan hij weer beloond worden voor het goede gedrag. Deze methode is echt handig. Je kan de angst die de hond heeft omzetten tot de focus op het voorwerp.

Je zorgt ook voor geheugensteuntjes. Het koekje of het speeltje laat de hond weten dat je zeker terug zal komen. En daardoor zal de hond minder bang zijn.

 

Het gebruik van de hondenbench.

Een hondenbench gebruiken geeft de hond een veilig plekje. Het moment dat jij uitgaat en jouw hond alleen thuis is, heeft hij het gevoel dat hij in een gigantisch huis alleen is gelaten. Een bench is een goed middel hiervoor. Dit is niet zielig zoals velen denken. Het is juist een kleiner, eigen stekkie voor het dier. Zie het als een soort van omgekeerde claustrofobie.

Geef jouw hond een leuke en comfortabele kussen en een koekje of botje. Deze moet je alleen geven wanneer hij is zijn box is. Zo bouw je een routine op. Op dezelfde wijze dat jouw hond jouw routine kent, zal hij ook dat van hem aanleren. De box moet zijn vaste stekkie zijn en hij moet er altijd naartoe kunnen. Berg deze daarom nooit op.

Ook hier gebruik je de “af en blijf” methode. De deur kan je na geruime tijd achter je dicht doen terwijl je een koekje of speeltje bij de deur laat. De hond begrijp dan dat je even weg bent maar terugkomt. Na een tijdje is het van belang dat jij jouw routine gaat veranderen. De hond weet wat jouw routine is en wordt daarom druk zodra dit hem opvalt. Wanneer jullie ver in de training zijn en alles goed verloopt moet jij jouw routine veranderen. Zo kan de hond zich niet op jouw vertrek anticiperen en is er ook geen tijd op druk te worden.

Blijf om de zoveel tijd jouw routine veranderen, zodat de hond niet de kans vindt om aan de nieuwe routine te wennen. Deze oefening nemen veel tijd in beslag, maar na verloop van tijd merk je dat de hond een stuk minder aanhankelijk wordt en ook zelfstandig wordt. Aanhankelijkheid kan erg vervelend zijn, maar daar valt zeker aan te werken. Je moet gewoon geduld hebben en dit samen met de hond opbouwen. Je merkt dan zelf dat er verschil in de situatie komt.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan ons artikel “Verlatingsangst: zo leer je jouw hond alleen zijn“.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 35 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

  1. Beste medewerkers,
    Wat een duidelijke site.
    Ook mijn hondje van 8 jaar heeft verlatingsangst.
    Is erger geworden na een verhuizing maar dat is al weer 9 maanden geleden.
    Overdag een paar uurtjes gaat goed maar snacht ging hij krabben aan de deuren en was helemaal getrest. Nu hebben wij een bench gekocht en daar gaat hij ( niet graag ) maar wel in.
    De ene nacht gaat het goed maar de andere nacht breekt hij zijn bench bijna af.
    Hij heel aanhankelijk aan ons en wij zijn veel thuis, beide gepensioneerd.
    Ik ben echt gek op mijn beestje, ook wel af streng maar rechtvaardig.
    Wat kan ik het beste doen?
    Vriendelijke groet,
    Betty Klein

  2. mijn hond plast in huis
    dat doet hij zins mijn man is overleden is
    daar voor heb hij dat nooit gedaan
    hij ken zich goed vermaken
    maar nu waar ik ben is hij ook
    maar als ik boven zit dan licht
    hij te slapen dan weet hij waar ik ben
    een dat zeg ik dan ook tegen hem
    ik ga met hem 3keer uit een hij gaat wel vaak de tuin in
    dat wil hij dan ook een als hij naar binnen wil dan blaft hij heel zachtjes
    dan weet ik dat hij naar binnen wil.

    wat kan ik doen dat hij weer vertraawen heb
    in mijn een weet dat ik toch terug komt

    ik hoor van u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *